Ik ben geboren in 1954. Op 16 september 1971, toen ik dus 17 jaar was, ben ik in dienst getreden bij PTT Telecom in Utrecht als ‘technisch medewerker employee 3’ en kon dan doorgroeien naar ‘employee 1.’ Voor het onderhoud van telefooncentrales. Ik had het vooruitzicht om na veertig dienstjaren met pensioen te gaan. Dan zou ik dus 57 jaar zijn.

In April 1996 kwam er een nieuwe regeling. Ik kreeg toen het bericht dat mijn pensioenregeling na veertig dienstjaren niet door ging omdat ik in dat jaar nog geen 25 dienstjaren had gewerkt, maar ‘slechts’ 24 jaren en acht maanden. Maar niet getreurd; ik kon voor ongeveer 90 euro per maand sparen voor een prepensioen vanaf 62 jaar. Ik hoefde dus nu ineens niet meer te werken tot ik 57 jaar was, maar moest doorwerken tot ik 62 was. Dus vijf jaar erbij. Maar na 2,5 jaar werd dit prepensioen weer afgeschaft en kwam er weer een nieuwe regeling zodat ik tot 65 jaar moest werken, dus in totaal acht jaar extra.

Inmiddels heeft het kabinet de 65 jaar grens afgeschaft en mocht ik pas met 66 en 4 maanden met pensioen.

In 2012 ben ik uitgekocht door KPN en ben ik in de WW beland. Daarna ben ik ziek geworden. Er is een nier verwijderd en ik kreeg blaaskanker. Inmiddels gaat het met mijn gezondheid weer vrij goed en wacht ik op mijn AOW en pensioen.

In totaal is er dus negen jaar en vier maanden aan pensioen van mij gestolen. Want afspraken die golden toen ik begon te werken bij de PTT, werden later verbroken. Ondertussen zie ik dat de pensioenfondsen barsten van het geld. Waar kan ik mij melden met de rekening?

Cees van de Pol