Ongehoord Nederland, de nieuwe aspirant publieke omroep zal vanaf eind mei tot aan september de complete trilogie van onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels via haar YouTube Kanaal exclusief gaan uitzenden in het Nederlands.

De omroep, die sinds haar recente oprichting ruim 52.000 leden wist te werven, begon eerder dit jaar al via haar You Tube kanaal met diverse online programma’s en talkshows. Afgelopen week sloot de omroep een deal met filmmaker Marijn Poels.

De volledige trilogie zal dit jaar exclusief bij ON worden uitgezonden. Voorzitter Arnold Karskens is trots op de samenwerking “Deze films van Poels, de Nederlandse Michael Moore, zijn fantastisch voer voor discussie.”

Poels produceerde drie jaar geleden zijn klimaatfilm The Uncertainty Has Settled waarin hij een verbinding legt tussen veelal Duitse boeren en het groene energiebeleid waarin steeds meer boeren energieleveranciers worden. Hij bezoekt hiervoor diverse klimaat sceptici en wetenschappers. De documentaire stuitte landelijk op veel controverse en discussie maar werd nooit uitgezonden door de NPO. 28 mei zal Ongehoord Nederland The Uncertainty Has Settled met Nederlandse ondertitels gratis streamen.

Zijn tweede film PARADOGMA zal 12 juni zijn online première kennen bij ON. Het verhaal thematiseert de polarisering in onze westerse maatschappij en de demonisering van het andere geluid. Poels gaat op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht.

Het derde deel in de trilogie gaat Return To Eden heten. Hierin bezoekt de onafhankelijk filmer wereldwijd inspirerende mensen die zich aanpassen aan het veranderende klimaat i.p.v. reguleren. Hij legt hierin tevens de flinterdunne lijn tussen zorg, controleren en manipuleren bloot. In september van dit jaar zal de film via ON online worden gestreamd.

Peter Vlemmix, bestuurslid media van Ongehoord Nederland vindt dat het dicht getikte debat in de Nederlandse media, met de NPO voorop, enorm toe is aan nieuwe geluiden die mensen aanzetten tot zelf nadenken. “Marijn Poels’ kritische documentaires doen precies dat, maar worden niet uitgezonden bij de huidige omroepen in Hilversum. Bij Ongehoord Nederland dus wel. En als we straks een officiële omroep kunnen worden, komt er nog veel meer.”

“Juist in deze tijd is het andere geluid zo waardevol”, zegt Poels. “De diversiteit aan perspectieve en meningen is het enige gereedschap waarin we als mens kunnen floreren. Het consensus denken is een vastgeroest concept waarin vernieuwende inzichten meteen worden weggedrukt als onverantwoord of slecht. We mogen weer terug naar het vrije denken en het vrije debat. Dat is de meerwaarde van een omroep als ON en dat is de meerwaarde van mijn trilogie en dus van onze samenwerking”

******** EINDE PERSBERICHT

******** PROGRAMMERING

Foto: Onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels (Foto: Volker M. Schmidt)

28 Mei: The Uncertainty Has Settled (88 min)

Het klimaat verandert, dat is een feit! Maar wordt het nu kouder of juist warmer? Drijft CO2 de temperatuur of is er iets heel anders aan de hand? Wat is eigenlijk de optimale temperatuur voor onze aarde? Is dat de temperatuur die we nu hebben?

Klimaatverandering is Big Business geworden. “Globalisering en het huidige klimaatbeleid, de energie transitie, veroorzaken radicale veranderingen in onze samenleving. De kleine boer gaat gebukt onder Europese bureaucratische regels, de multinationals gaan vrijuit. Veel boeren zijn door o.a. deze omstandigheden energieleveranciers geworden. Ze verbouwen bio-energie of hebben hun land verpacht voor windparken. Ons eten maakt plaats voor energieplanten dankzij de miljarden CO2-subsidies die Europa vrijmaakt. De normale boer wordt met uitsterven bedreigt en steeds meer families kunnen hun energierekening niet meer betalen. Doen we daar eigenlijk goed aan?

Een persoonlijke en eerlijke zoektocht van een man die net zo beïnvloed wordt door een wereldwijze buurman als door een van de beste wetenschappers ter wereld. Een pleidooi voor kritisch en zelfstandig nadenken. Theuncertaintyhassettled.com

12 Juni: PARADOGMA (90 min)

Wie zich kritisch uitspreekt of vragen stelt over bepaalde vraagstukken wordt al snel weggezet als verdacht of gevaarlijk. Dat ondervindt documentairemaker Marijn Poels in zijn tweede documentaire Paradogma. Waarom eigenlijk? Poels gaat op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen dat het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht.

Hoe vrij en liberaal is het westen eigenlijk en moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan. – https://www.paradogma-film.com/

In september 2020: Return To Eden (110 min)

RETURN TO EDEN is een verhaal waarin Marijn Poels kritisch balanceert tussen de kracht van de natuur en de menselijke drang die te beheersen, met een sterke focus op klimaatverandering en landbouw. Sinds mensheugenis heeft de mens het verlangen het leven, de omgeving en bij voorkeur de ander te reguleren. Ontstaan uit het principe om chaos te voorkomen en maatschappij te structureren en te beschermen met zoveel mogelijk zekerheid en veiligheid. Echter, de grens tussen zorg, regulatie en manipulatie is flinterdun waarin vrijheden worden opgeslokt door doorgeschoten ideologieën waarin zich politieke agenda’s nestelen. In hoeverre moeten we reguleren of pragmatisch aanpassen aan een veranderende omgeving.

*****EINDE BERICHT

Voor verdere vragen of aanvullende informatie – pers@ongehoordnederland.nl