Als het om Palestijns-Israëlische conflict gaat, worden veel media en linkse betogers uitzinnig van woede en bezigen ze kreten als ’etnische zuivering’ en ’genocide’. Mijn vraag luidt: gaat het hen om onderdrukking door Israël van weerloze moslims. Of gaat het om iets anders?

Immers, als het de demonstranten en de linkse media echt om vrijheid voor onderdrukte moslims gaat, waar waren ze tóen er zo’n 300.000 Soedanese moslims in Darfur werden afgeslacht? Waar zijn nú de demonstraties tegen de genocide op Oeigoeren in China? Waar zijn de massale demonstraties tegen de gruwelijkheden die de Rohingya’s in Myanmar moeten ondergaan? Wat deden de Russen de moslimrebellen in Tsjetsjenië? Voor die Tsjetsjeense doden ging niemand de straat op.

Rutte blundert

En wat verklaarde de visionair, eerlijk en altijd de waarheidsprekende premier van Nederland hierover? “Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven.”

Hiermee suggererend dat het jongste conflict tussen Hamas en Israël over een paar huizen in Oost-Jeruzalem gaat. Onthutsend! Het gaat om een particulier geschil. Deze huizen waren namelijk het bezit van Joodse families die in 1948 daaruit verdreven zijn door Jordanië en waarvoor de huidige Palestijnse bewoners geen huur willen betalen. Daarbij zijn de Joodse eigenaren (sinds 1875) door de rechtbank in het gelijk gesteld dat hun Palestijnse huurders uitgezet mogen worden. Dit na jarenlange rechtszaken, op grond van het feit dat de huurders 28 jaar lang geen huur hebben betaald. De huurders hebben hoger beroep ingesteld bij het Hooggerechtshof met uitstekende reputatie.

Beste Mark Rutte, als je werkelijk zo graag aan de rust daar in de regio wil bijdragen en tegelijk dat de Palestijnse wanbetalers er blijven wonen, laat Nederland dan hun huur betalen. De demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Al-Qaq-Kaag zij zou dit toejuichen. Eindelijk mede bijdragen aan een vreedzame project in plaats van terroristen en moordenaars te steunen.

Roep tot massamoord

Is de ‘bezetting’ van de Westbank dan misschien de bron van zoveel weerstand en haat? Dat kan het ook niet zijn. Er zijn ruim 4.000 raketten afgevuurd op Israël vanuit Gaza terwijl er geen enkele vierkante centimeter van Gaza door Israël bezet wordt. Israël heeft daar in 2005, onder premier Ariel Sharon, zijn nederzettingen ontmanteld en zich definitief teruggetrokken.

De afsluiting dan misschien van Gaza? Dat kan het ook niet zijn.  Egypte heeft de grenzen evenzeer afgesloten omdat het land – net als Israël – bevreesd is voor de export van geweld en jihadisme vanuit Gaza.

Nee, dat allemaal niet. Er klinken gewoon antisemitische leuzen door de straten van Europa’s steden. Er wordt ‘Khaybar, Khaybar ya yahud, jaish Muhammad, sa yahud’ gescandeerd (Joden, onthoud Khaybar, het leger van Mohammed keert terug). Deze leus verwijst naar de massamoord op een Joodse stam door het leger van profeet Mohammed. Er wordt geschreeuwd dat Joodse vrouwen verkracht moeten worden. De vlag van Israël wordt verbrand.

Flagrant in het bijzonder dat dit bij een demonstratie op de Dam in Amsterdam ongestraft kon gebeuren. In Nederland. Nergens in West-Europa zijn verhoudingsgewijs zoveel Joden weggevoerd als in Nederland. Door de media zijn de kreten op straat niet eens benoemd en door politiek en bestuur niet veroordeeld. Schande! Want de demonstraties tegen een escalerend conflict blijken weer gewoonweg verpakte Jodenhaat te zijn, een huiveringwekkende echo uit een duister, bruin verleden.

Steun voor terreur van Hamas

Hoe begon deze jongste escalatie? Terroristen van de islamitische groep Hamas vuurden raketten af. Eerst op Jeruzalem, daarna op andere steden. De Iron Dome, het technologische wonder dat Israëlische steden beschermt, moest overweldigd worden met massale golven van raketten.

Hamas doel was president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, die geen verkiezingen wil houden, te vernederen met brutaal geweld tegen Israëlische steden. De rechtszaak over mogelijke huisuitzettingen van enkele Palestijnse families in Jeruzalem was enkel een smoes.

Na een korte oorlog met de politieke beweging Fatah van Abbas heeft Hamas in 2007 in Gaza een eigen totalitaire terreurstaat gesticht. Hamas wordt gefinancierd door de internationale gemeenschap, onder andere door de hulporganisatie van de Verenigde Naties UNRWA (waar Sigrid Kaag werkte nadat ze ontslagen werd bij Buitenlandse Zaken wegens haar band met de Palestijn en echtgenoot Al-Qaq, dienaar van de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO Yasser Arafat), terwijl Hamas aan een ondergrondse stad bouwde voor aanvallen op Israël, met internationaal geld. De Nederlandse organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) onderzoekt of strafrechtelijke aangifte tegen Sigrid Kaag en de Nederlandse Staat mogelijk is. Geld aan terroristen geven betekent immers medeplichtigheid aan terreur.

Verwoesten

Hamas doet evenwel niet ingewikkeld over zijn doelen en zegt openlijk: “Wij bestaan om Israël te verwoesten, de Joden de zee in te drijven en daarna met andere islamitische legers de verderfelijke westerse beschaving te verdelgen.”

De hele wereld kon het de laatste weken met eigen ogen zien: Israël doet er alles aan de eigen bevolking te beschermen en Hamas doet er alles aan om de eigen bevolking aan geweld bloot te stellen. De leiders van Hamas schuilen in ziekenhuizen onder hun eigen Iron Dome: de inwoners van Gaza. Het leger van Israël wil niet onder de bevolking tienduizenden slachtoffers maken. Israël waarschuwde altijd eerst de bewoners de gebouwen te verlaten alvorens in actie te komen. Op tv was te zien hoe Israëlische piloten zich onthielden van bombarderen als zij kinderen op hun schermen waarnamen. De ‘metro’, tunnels van Hamas worden door Israël ontmanteld met de grootst mogelijke aandacht voor het voorkomen van burgerdoden. Welk leger doet dit?

‘Free Palestine’

Werkelijk ‘Free Palestine’, zoals betogers in de straten scanderen, zou moeten inhouden: Palestijnen vrij van Hamas, Fatah, corruptie, achterlijkheid, Jodenhaat, doods- en geweldsverheerlijking. Dan zou ook ik hiervoor demonstreren. Helaas zijn te veel Palestijnen en hun (linkse, zachte heelmeesters) aanhangers daarin niet geïnteresseerd. Hun hoogste en heilig doel blijft de vernietiging van Israël en de ‘dood van de Joden’.

Waar het in wezen om gaat, is de vraag of Joden het licht in de ogen wordt gegund. Of ze hun eigen staat, sinds de Bijbelse tijd, mogen hebben. De enige staat waarin elke Jood waar ook ter wereld welkom is. In een wereld waarin antisemitisme weer de kop opsteekt, is een Joodse staat een bittere noodzaak.

Oud-premier Golda Meir van Israël zei het al: „Als de Arabieren vandaag hun wapens neerleggen, zal er geen geweld meer zijn. Als de Joden vandaag hun wapens neerleggen, zal er geen Israël meer zijn.”

Prof. dr. David Pinto is hoogleraar-directeur Intercultureel Instituut (ICI) en publicist. Hij is vaste blogschrijver voor Ongehoord Nederland (ON).