E. van Lith, Eindhoven

Het succes van huisarts Rob Elens contra hydroxychloroquine-ontkenner NOS zegt alles over Nederland. Dag in, dag uit bericht het NOS-journaal over de corona-epidemie. Het zorgt voor kijkcijfers en een gezaghebbend imago.

Maar toen huisarts Elens een behandeling ontdekte, wilden de media daar niet aan omdat het RIVM niet voor was. Zo werkt dat blijkbaar. Alleen: niet de overheid bedenkt medische doorbraken, maar teams van creatieve onderzoekers in een vrije omgeving. Zeg maar mensen als deze huisarts, die gefrustreerd was omdat veel doorverwezen patienten binnen een week overleden op de intensive care.

Samen met zijn lokale aportheker ontwikkelde hij een therapie: vier dagen het antimalariamedicijn hydroxychloroquine (HCQ), daarna drie dagen azitromycine en dan vier dagen zinkorotaat. Met een mooi resultaat. In april genazen volgens de huisarts negen mensen met een leeftijd tussen de 60 en 80 jaar.

We hadden dus al maanden een kansrijke behandeling, maar door een boycot van overheid en media werd duizenden patienten dit middel onthouden. Met onnodige doden tot gevolg. Net als bij de coronatesten kon iets dat buiten de officiële kanalen werd aangeboden, niet op steun rekenen. De overheid komt onvoldoende op voor het volk en laat de belangen van de farma-industrie te veel prevaleren.

Met als gevolg dat we al maanden een enorm tekort aan testcapaciteit hebben en ook gebrek aan doeltreffende medicijnen. Welke invloed heeft de nalatigheid van overheid en media op het ontstaan van de tweede golf?