Volgens de informatie van het RIVM zijn er op donderdag 14 en vrijdag 15 mei nul nieuwe opnames in ziekenhuizen geweest voor Corona. (Dit was de situatie aan het eind van 15 mei. De dagen erna zijn er een aantal meldingen bijgekomen voor 14 en 15 mei. Ongetwijfeld komen er nog een paar bij. Ook voor 16 en 17 mei zijn er nu – d.d. 17 mei – nog nul opnames gemeld.)

Het was die dagen geen weekend. Natuurlijk zullen er nog wel late meldingen binnenkomen, maar we kunnen niet meer over een ‘epidemie’ spreken. Hieronder de RIVM-grafiek van 15 mei.

(Screenshot van grafiek op de pagina: Ontwikkeling COVID-19 in grafieken. Bron: RIVM. Hier een download [PDF] van de info van de desbetreffende dag.)

Waarom is dit geen nieuws en noemt Rutte het niet in zijn vrijdagbabbel op 15 mei?

Omdat dan de vraag komt of het loslaten van maatregelen niet veel te laat komt? Omdat er al is gezegd dat we nog twee weken moeten wachten voor we heel langzaam de wurggreep versoepelen? Omdat Rutte misschien bang is dat zijn populariteit eronder lijdt? Misschien nog het ergste: omdat hij het niet eens weet. Hij hoort het te weten. Hij hoort dit te laten horen aan de bevolking!

Nog wat meer zaken die met ‘nul’ te maken hebben.

  • Als echtpaar mag je dus met nul mensen afspreken. Anders is er een ‘samenscholing’ en riskeer je een boete en een strafblad. Buitenproportioneel, zeker gelet op andere straffen. Rutte vond op vrijdag het straffen van vier mensen die keurig afstand hielden ‘wat de BOA moet doen’ en proportioneel. Opvallend was dat Rutte niet eens wist of een samenscholing begint met 3 of 4 mensen. Wat een trieste vertoning en zielige verdediging van een regeltje.

  • Tot nu toe mag je naar nul restaurants of andere gelegenheden. Dat geldt nog weken en daarna zijn de regels zó dat je helemaal niet wil gaan. Een kratje thuis met wat vrienden is leuker en goedkoper.

  • Nog ruim drie maanden mogen er nul grotere bijeenkomsten zijn. Zelfs als er al drie maanden nauwelijks Corona bespeurd is. Rutte kennend zal dit niet worden losgelaten. Bye bye voetbal, festivals, concerten, toneel, ballet enz. die allen niet lonend zijn in zijn ‘nieuwe normaal’.

  • Bijna alle (99%) in verzorgingshuizen geïnterneerde bejaarden mogen nul bezoekers ontvangen. Als er al iemand mag komen, dan is dat net zoals in de Amerikaanse gevangenissen: achter glas met een microfoon. In Nederlandse gevangenissen wordt dit geacht in strijd met de mensenrechten te zijn. Gelukkig hoeven de bejaarden nog net niet geboeid te worden, maar wel opgesloten. “Leven toevoegen aan dagen, in plaats van dagen aan leven” is nog niet doorgedrongen of toegepast.

  • De economie is op weg naar nul. Het instandhouden van twee miljoen banen door staatssubsidie verhult de werkloosheid die de staat zelf creëert. Deze recessie wordt het grootst sinds de crisis in de dertiger jaren en misschien nog groter. De maatregelen spelen hier een belangrijke rol – zij veroorzaken de malaise, niet de ziekte zelf.

  • Het aantal toezeggingen dat Rutte op 15 mei deed voor versoepelingen was nul. Bij alles zegt hij dat het kan vriezen en kan dooien en dat hij ook wel op een terrasje zou willen zitten. Nog steeds zegt hij steeds “als het RIVM het toelaat”. Slap. Als een kleuter die uitkijkt naar een ijsje.

Waarom zitten we in deze rare situatie? Het is aan een regeringsleider om een evenwichtig beleid te voeren dat het beste is voor de bevolking. Dat gebeurt nu niet – niet voor brave burgers, niet voor de horeca of events, niet voor ouderen, niet voor de economie.

Is dat om gezichtsverlies te vermijden? Omdat het nou eenmaal is afgesproken? Omdat dit de peilingen beïnvloedt? Ik weet het niet, maar het is niet juist.

Onthoud: Nul ziekenhuisopnames op 15 mei. Nul ziekenhuisopnames op 14 mei. De epidemie is voorbij. Maar, we gaan pas later nadenken of de maatregelen die de economie om zeep helpen misschien op 1 juni iets versoepeld kunnen.


Dit en veel andere zaken bespreekt Chris Hooijkaas in zijn boek Denk Na.


Wilt u reageren?
Dat kan op Facebook of Twitter.