Op 16 juni 2015 kondigde Donald Trump aan dat hij president van de Verenigde Staten wilde worden. Hij nam het op tegen achttien gerenommeerde tegenkandidaten van de Republikeinse Partij, won de voorverkiezingen van de partij en zegevierde uiteindelijk tegen elke verwachting in over Hillary Clinton.

Zijn hele presidentschap werd hij aangevallen door de Democraten en de media vanwege een canard over Rusland, die na jarenlang onderzoek werd doorgeprikt. Hij overleefde ook een afzettingsprocedure door het Amerikaanse congres in verband met een onschuldig telefoongesprek met de president van Oekraine. Velen denken dat de weerstand tegen Trump komt door zijn ruwe stijl, waarmee men kennelijk tot dan toe geen problemen had. Waarschijnlijker is dat het door de anti-globalistische politieke agenda van de president komt. Trump moet dagelijks vechten tegen immense krachten. Via de sociale media bereikt hij miljoenen mensen om de voortdurende valse aantijgingen te pareren.

Op 2 oktober 2020 werd bekendgemaakt dat Trump besmet was met Covid-19. Drie dagen later was hij al ontslagen uit het ziekenhuis en pakte hij zijn taken weer op. In het tweede presidentiële debat tussen Joe Biden en Trump beschuldigde Biden, verwijzend naar het boek van journalist Bob Woodward over Trump, de president ervan dat hij het Amerikaanse volk niet op tijd had ingelicht over de ernst van de pandemie. Trump antwoordde dat de VS als enige land op 31 januari 2020 een inreisverbod vanuit China instelde. Tegen het advies in van de immunoloog Anthony Fauci, prominent lid van de White House Coronavirus Task Force. Op 13 maart volgde een gedeeltelijk inreisverbod vanuit het grootste deel van Europa.

Trump heeft onmiddellijk zijn vice-president Mike Pence aangesteld als coördinator van de Covid 19-aanpak. Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner regelde in een recordtempo voldoende beademingsapparatuur. En het voortdurende overleg met de farmaceutische industrie zorgt voor de snelle ontwikkeling van geneesmiddelen. Volgens Fauci zal er al in 2020 een vaccin zijn.

Dit alles belet de media en de Democraten niet de 200.000 Amerikaanse coronadoden in de schoenen van Trump te schuiven. Biden betichtte Trump van xenofobie na het inreisverbod vanuit China. Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet zich in maart nog in Chinatown, New York zien om aan te tonen dat het virus ongevaarlijk is.

Trump erkent dat hij tegen Woodward heeft gezegd dat hij wist dat het virus gevaarlijk was. Hij nam alle noodzakelijke maatregelen, maar wilde het Amerikaanse volk niet onnodig in paniek brengen. De 200.000 Amerikaanse doden zijn betrekkelijk laag in vergelijking met andere landen. In België ligt het aantal doden geëxtrapoleerd naar het bevolkingsaantal een derde hoger dan in de VS.

Nederland voert een niet-consequent, zwalkend en slecht beleid dat de psyche van de bevolking aantast. Onvoldoende Remdesivir, onvoldoende bedden, zieken worden naar Duitsland gebracht. De behandeling van Covid-19 moet zo vroeg mogelijk beginnen, zo heeft ook president Trump ervaren. Daarentegen worden in Nederland besmette patiënten na een positieve test naar huis gestuurd. Zij moeten zeven dagen binnen blijven. Als de toestand verslechtert, wordt de patiënt opgenomen, maar dan is er al heel veel beschadiging, vooral in de longen van de patiënt.

In zijn rally in North Carolina op 24 oktober jl. zei Trump dat in de VS de scholen, restaurants en fabrieken weer open moeten. En dat jongeren een sterk immuunsysteem hebben, waardoor zij uitstekend de besmetting aan kunnen. Volgens hem lijkt het aantal besmettingen in de VS alleen toe te nemen omdat er op grotere schaal wordt getest. Trump haalde Fauci aan, die meer dan twee miljoen Amerikaanse doden heeft voorspeld. Dat is voorkomen door het vroege inreisverbod vanuit China. Volgens Trump weten wij al veel over Covid-19 en zijn de medicijnen om de virusziekte te behandelen beschikbaar. Hij stelt het geneesmiddel dat hem snel op de been hielp, Regeneron, kosteloos beschikbaar aan elke Amerikaanse burger die het nodig heeft. Ouderen krijgen de behandeling die hij heeft ondergaan gratis.

Bijna elke patiënt die ik als psychotherapeut behandel, heeft op de een of andere manier last van Covid-19. Ze lijden aan depressies, angsten, en vooral het gebrek aan hoop voor de toekomst speelt op. Als dit nog lang doorgaat, zal een hele generatie vooral jongeren te kampen hebben met psychische stoornissen. Dit is vooral te danken aan de rigiditeit van het RIVM en de bange, onverstandige aanpak van premier Rutte. Trump biedt hoop.

Credits illustratie: Sambeet D op Pixabay.