Tristan van Dasselaar,Bunschoten-Spakenburg

Het is paniek in de wereld, er is namelijk een nieuwe en onzichtbare vijand, het coronavirus. De mensheid is als het ware in oorlog met het virus en in sommige gevallen komt dus zelfs het leger eraan te pas. Angela Merkel sprak zelfs over de grootste strijd sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bij het horen van ‘sinds de Tweede Wereldoorlog’ gaan mijn gedachten vaak uit naar de Europese Unie. Deze werd de mensen namelijk destijds verkocht als economische samenwerking én voor het voorkomen van een nieuwe oorlog in Europa.

Intussen zijn we een 63 jaar verder en heeft de Europese Unie heel wat in de melk te brokkelen en komen we steeds dichterbij een Verenigde Staten van Europa, met klimaatpaus Frans Timmermans en opperdemagoog Guy Verhofstadt voorop.

Elke keer als we soevereiniteit inleveren aan de EU, wordt ons verteld dat het goed is om samen sterk te staan en dat we zo beter de problemen van onze tijd kunnen stoppen.

Nu hebben we in heel de wereld abrupt één probleem wat er met kop en schouders bovenuit stijgt, namelijk het coronavirus. Een probleem waarvan je zou denken dat de EU ons er wel tegen beschermt, want daarvoor hebben we al die jaren onze soevereiniteit afgedragen. Wie oprecht dacht dat de EU ons zou gaan beschermen tegen corona, komt bedrogen uit. De EU zegt op haar beurt dan dat het aan ons allemaal ligt.

Dat is best gek. Het smoesje van Verhofstadt moet nu een keer bewezen worden, de EU moet nu echt een keer doen waarvoor het was opgericht. Maar ze falen, kei- en keihard.

Er zijn mensen die beweren dat er nu juist nog meer macht (en dus ook geld) naar Brussel zou moeten, want dan zou de EU een crisis van deze omvang wel kunnen stoppen. Als ze na zoveel jaar nog steeds niet kunnen doen waarvoor ze zijn opgericht, geloof ik niet dat ze dat ooit wel gaan doen. Het project van de supra-nationalisten wankelde al langere tijd, maar heeft nu echt gefaald.

Het is alsof je een topspits met hoge verwachtingen en een groot salaris haalt, maar hij scoort geen een keer in het seizoen. Daar neem je dan aan het eind van het seizoen ook afscheid van?

PS: Voor de mensen die alsnog denken dat Europa veiliger is in handen van de Europese Unie heb ik één vraag: Denkt u oprecht dat die Duitsers het nog een derde keer gaan proberen?