Paul Schermers, Apeldoorn

In zes stappen gaan we volgens het kabinet terug naar een ‘normale’ zomer. Volgens mij zal dit regeringsplan opnieuw ijdele hoop blijken te zijn. De overheidspropaganda luidt immers vanaf het begin van de Corona-crisis: “Nog even volhouden”, “samen tegen Corona” en “vaccineren en dan kunnen we terug naar normaal”. Maar, telkens schuift deze overheid de doelpalen vooruit en komt met nieuwe maatregelen.

Eerst moest door goed gedrag de curve naar beneden. Toen de curves van sterfte en ic-opnames normaal waren, ging men rapporteren over ‘besmettingen’ op basis van testen. Allerlei maatregelen werden ingevoerd zoals: 1,5-meter afstandsregel, mondkapjesplicht, sluiting voorzieningen zoals winkels en horeca, samenscholingsbeperkingen, avondklok. Even een coronaprikje halen en we zouden weer terug kunnen naar normaal. Toen bleek één prik niet genoeg. We moesten twee prikken krijgen. Het coronavirus bleek te muteren in varianten. Nu is de opkomst van de Braziliaanse P1-variant weer ‘zorgwekkend’.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) stelt zelfs dat het coronavirus niet meer weggaat, ook niet als het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd. Het einde lijkt dus niet in zicht. Ook niet van de bijeffecten: de grondwettelijke vrijheden die de burger in zijn naïveteit door de overheid liet afpakken, krijgt hij niet zonder burgerlijk protest terug.