Wat mij op- en tegenvalt tijdens deze dagen van Coronacrisis is dat politiek Den Haag bekvecht over deze crisis van ongekende omvang. Zo zijn er politici die bezig zijn met het: ‘zie je wel ik heb gelijk gehad’ insteek tot ‘wanneer het niet gebeurt zoals ik hier roep gaat iedereen dood’ verhaal.


Natuurlijk moet de Kamer het kabinet kritisch bevragen, maar het is op dit moment meer van belang om deze regering haar werk te laten doen zodat zij hun energie kunnen richten op de bestrijding van dit virus. Het mediamomentje waar de ego-gedreven politici zo te zien niet buiten kunnen moet maar even wachten. 


Dit beroerde virus maakt nu eenmaal slachtoffers, welk scenario je daar ook tegen afzet. Dit virus laat zich niet regeren door modellen. Zoals ik het bekijk, en ja dat is ook maar de mening van een leek, doet de regering veel om dit virus in te dammen. Kan het meer? Het kan altijd meer. De vraag is echter wel: hoever kan een regering gaan om de individuele vrijheden in te dammen? Naar mijn idee is de rek daar nog niet uit, maar er zullen ongetwijfeld lezers zijn die daar anders over denken. 


En stel, er komt een complete Lock Down. Welke mogelijkheden heeft dit kabinet dan om overtreders van de Lock down te bestraffen? Een boete van 135 euro, of een boete van 2.000 euro per overtreding? Celstraf? En zo ja, voor hoe lang? Nog een vraag: hoelang moet zo’n Lock down duren? Een week? Een maand? Langer? En wanneer het virus dan nog niet verdwenen is, moet er dan een nieuwe Lock down komen? Wat ook van belang is, en iets dat Mark Rutte in het debat aanstipte, wat doe je met de economie? Je kunt de gehele economie niet op slot gooien. De gevolgen zullen onherstelbare schade tot gevolg hebben. Geheid dat Nederlanders dan gaan klagen dat zij zaken niet meer kunnen betalen, dat er niet op vakantie gegaan kan worden, dat alles zo duur is, enzovoorts. 


Vergeet overigens niet dat Nederland al in een gedeeltelijke Lock down zit. U heeft de gevolgen al kunnen zien. Zelfzuchtige asocialen die zijn gaan hamsteren.

Het is sowieso bizar dat de beroepen waar jarenlang op bezuinigd is de beroepen zijn die nu het hardst nodig zijn. Politie, defensie, zorg, brandweer et cetera. Daarnaast zijn het de lage lonen die op dit moment Nederland draaiende houden. Vakkenvullers, politie, zorgpersoneel, vrachtwagenchauffeurs, defensiepersoneel. Krijgen deze mensen alleen een applausje of krijgen ze gevarengeld? Dus, na dit intermezzo, hoe ziet u dat een complete Lock down wordt gehandhaafd? Er is naar mijn mening niet genoeg personeel voor en de kans op plundering en rellen zullen zeker toenemen. 


Ik ben geen voorstander van dit kabinet, verre van dat. Toch neem ik mijn petje af voor Rutte en zijn team ministers die goed werk leveren onder enorme druk. Roepen vanaf de zijlijn is het makkelijkste wat er is. South Park had eens een aflevering waarin Captain Hindsight de hoofdrol speelde.  In het debat met Rutte op 18 maart had ik het idee dat meerdere politici die rol met verve op zich hadden genomen. 


De maatregelen die dit kabinet neemt zijn logisch naar idee. Kunnen er dingen spectaculair misgaan? Natuurlijk kan dat. Niet verwonderlijk in een tijd van het navigeren op onbekende wateren. De laatste pandemie op deze schaal van verspreiding was de Spaanse griep van 1918. Toentertijd was er een wereldbevolking van nog geen twee miljard inwoners. Vijfhonderd miljoen mensen werden er besmet, waarvan 20 tot 40 miljoen zijn overleden. 


We leven in interessante tijden. Het liefst zou ik nu een regering van nationale eenheid zien. Eenheid en daadkracht in combinatie met internationale samenwerking is het recept dat deze pandemie kan inperken. Wanneer het allemaal weer voorbij is, kan iedereen weer zijn eigen weg gaan en vliegen afvangen, maar tot die tijd: verman jezelf, bedrijf geen partijpolitiek en zorg ervoor dat deze pandemie zo spoedig mogelijk wordt beteugeld.