Mw M.G.C. van der Staaij

Aan alle fracties in de Tweede Kamer, zoals vele Nederlandse mannen en vrouwen zat mijn vader in het verzet. Dat vocht voor de vrijheid van ons land. Mijn vader werd in Scheveningen lam geslagen door de Duitsers, mijn moeder moest voor twee kleintjes zorgen en heeft alles wat van waarde was met boeren moeten ruilen om aan eten te komen.

Elk jaar zijn parlement en regering druk met de Nationale Dodenherdenkingen op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Het zou van meer respect voor alle verloren levens getuigen als jullie daar mee stopten. Niet eerst hypocriet gedenken dat wij bevrijd zijn van de nazi’s en de verzetshelden eren en daarna ons land uitleveren aan nazaten van slavenhandelaren. De rapper Akwasi behoort evenals de anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie tot het Ghanese Ashanti-volk, slavendrijvers in de tijd dat Nederland in de slavenhandel zat en vér daarvoor. De Afrikaanse machthebbers verkochten hun eigen mensen aan de Europeanen.

En deze inwoners van Afrikaanse afkomst zouden kunnen bepalen of ónze Zwarte Piet er mag zijn? Zij zijn de laatsten om iets over racisme te zeggen. Daarbij is Zwarte Piet geen racistische figuur, integendeel. Dat is ampel aangetoond. Laf om hierover te blijven zwijgen, angsthazen van de meeste politieke partijen!

Ik blijf met mijn kleinkinderen gewoon het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet vieren. Als wij alles moeten gaan verbieden waar eventueel een scheldwoord van gemaakt kan worden, is het halve land aan de beurt. Wat te denken van: rood haar, brildragend, homo, rooms, gereformeerd, dik, lang, klein van stuk, puisten, armoedige kleren, hoer, bochel, blanke huid, donkere huid, lijders aan bekende ziekten ‒ en zo kan ik nog een poos doorgaan. Zo lang wij bestaan, wordt er al gescholden op andermans uiterlijk. De mensen die uitgescholden of bespot werden, hebben daaronder geleden. Zij moesten leren hoe hiermee om te gaan en een dikke huid kweken.

Met racisme heeft dit allemaal niets te maken. De rol van de Surinamers die bij premier Rutte waren, vind ik bedenkelijk. Zij beweren dat zij nog steeds lijden om wat hun voorouders is aangedaan, maar ze werken wel samen met de afstammelingen van slavenhandelaars. Is het wel echte pijn? Of eerder manipulatie van de politiek en de media. Het komt mij nogal ongeloofwaardig voor.

Onze verzetshelden 40-45 zijn voor niets gestorven dan wel hun nagedachtenis is ernstig verminkt nu onze volksvertegenwoordiging buigt voor lieden die onze cultuur willen verbieden. Heeft Mark Rutte, die nu zo veel empathie voelt voor hun ‘pijn’, weleens nagedacht hoeveel pijn het óns doet dat een kinderfeest naar de knoppen geholpen wordt? Onze pijn omdat wij niet meer de vrijheid hebben onze tradities op onze manier te vieren.

Ik heb zestig jaar gewerkt en bijgedragen aan wat eens ons vrije land was, waar iedereen ongeacht kleur of nationaliteit kansen krijgt om een bestaan op te bouwen. Alle inspanningen van het verzet en van de mensen na de oorlog om ons land op te bouwen worden naar de prullenbak verwezen door BN’ers die denken dat ze het licht gezien hebben en ineens overal racisme zien.

Maar geachte leden van het parlement en kabinet, het land dat jullie creëren, is ook het land waar jullie kinderen en kleinkinderen in zullen leven. Een land met censuur waarin wij Nederlanders als racisten worden gezien. Daarom: trek je in godsnaam terug uit de herdenkingen van 40-45. De slachtoffers en het verzet verdienen respect voor wat zij voor dit land geofferd hebben. Daar horen jullie niet bij.