En weer komt er een megamoskee in Nederland. Dit keer in Almelo. De Turkse Yunus Emre-moskee.

In de moskee kan men Turks leren. Er komen maar liefst drie bouwlagen. Hij is 2800 vierkante meter groot. Maar wie betaalt deze moskee? Heerst hier de lange arm van Erdogan? Goede informatie ontbreekt. Het blijkt in de praktijk bijzonder lastig om achter de geldstromen van de Nederlandse megamoskeeën te komen. Er bleken geheime lijsten te bestaan.

De Tweede Kamer stelde vragen over deze lijsten, er werd onderzoek gedaan, en de conclusie was even teleurstellend als voorspelbaar: De meerderheid van de Nederlandse politiek wil geen verbod op buitenlandse geldstromen. Of nou ja, er komt ‘meer onderzoek’. Er zijn ‘proeven van een wetsontwerp’ in voorbereiding. Met andere woorden: er gebeurt niets.

De overheid blijft uiterst duister over de geldstromen, zoals onlangs bleek bij de bouw van weer een megamoskee, dit keer in Enschede.

Ondertussen verrijst de ene na de andere megamoskee. Soms ziet het er volkomen krankzinnig uit, zoals de Pakistaanse Baitul Afiyat moskee in Almere Poort, die zich bevindt in een wijk die nog grotendeels gebouwd moet worden.

De eerste Nederlandse megamoskee, de Rotterdamse Essalam Moskee, bleek op ondeugdelijke gronden gebouwd. Ook hier was de financiering duister.

Waarom laten we dit allemaal gebeuren? Een megamoskee die met buitenlands geld is gebouwd is een moskee met buitenlandse invloed. Dat betekent automatisch buitenlandse diensten die ‘hun’ moslimmigranten beïnvloeden enzovoort. Het kabinet kijkt de andere kant uit. Een enorm gevaarlijke ontwikkeling. De integratie van moslims is al zo’n bijna onmogelijke opgave. Maar door deze massale bouw van enorme moskeeën met duister buitenlands geld, wordt het probleem alleen nog maar groter.

(Artikel is aangepast op 08-12-19 21.00uur)