Bert Panhuise, Leeuwarden

In Duitsland krijgt een gezin 750 euro subsidie als het overstapt op aardgas. Maar waarom moeten we in Nederland zo nodig van het relatief schone aardgas af? Met de uitspraak van een Utrechtse wethouder kwam voor mij de aap uit de mouw.

‘Ons streven is om energieneutraal te zijn in 2030’, zegt de Utrechtse GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk. ‘Gemeenten stappen over van gas op duurzame energiebronnen. We kennen de problemen in Groningen.’ En toen zei ze het: ‘We moeten voor onze energie niet afhankelijk willen zijn van dubieuze landen.’

Met dubieuze landen doelt de wethouder op Rusland. Ik wijs erop dat de voormalige secretaris-generaal van de Navo, Jaap de Hoop Scheffer, heeft erkend dat de Europese Unie een grote fout heeft gemaakt door de afspraken uit 1989 met Gorbatsjov niet na te komen (geen uitbreiding van de EU/Navo met de landen die aan Rusland grenzen) en door Oekraïne te vragen Navo-lid te worden. Toen later de Belg Guy Verhofstadt en de Nederlandse EU-parlementariër Hans van Baalen in Kiev op het Maidanplein de mensen emotioneel opriepen: ‘Kom bij Europa’, was dit voor de Russen de bekende druppel. Dit heeft het grote conflict in gang gezet.