Fred Eggink, Boxmeer

Wat is er allemaal fout gegaan de afgelopen jaren met Rutte aan het roer? Het is een lange lijst, maar die helpt u bij uw keus in het stemhokje in maart.

Te beginnen met het redden van de banken, Ruttes grootste blunder op het hoogtepunt van de economische crisis van 2008, heeft hij Nederland kapotbezuinigd en hoge belastingen geheven, waardoor het herstel van de economie te laat op gang kwam. Dan de 1000 euro die Rutte ons bij zijn aantreden had beloofd, een belofte die hij nooit is nagekomen. Tijdens de kabinetten-Rutte zijn 77.000 mensen wegbezuinigd in de zorg, waardoor we nu met een groot tekort zitten. Rutte heeft niet geluisterd naar oppositiepartij Forum voor Democratie, die al vroeg tweemaal waarschuwde voor het naderende Chinese virus en een debat erover wilde. Rutte wees dit honend af.

Het geklungel met te weinig IC-bedden, te weinig verpleegkundigen, geen mondkapjes, geen beschermende kledij. Alle onnodige doden in verpleeghuizen. Het afschuwelijke feit dat artsen je binnenkort misschien moeten laten doodgaan als je boven de 70 bent. Onder de kabinetten-Rutte zijn verzorgingstehuizen gesloten, ziekenhuizen failliet gegaan en gesloten (waaronder het prima Havenziekenhuis in Rotterdam). Het Oekraïneverdrag is doorgedrukt, het referendum afgeschaft. De Sleepwet is doorgedrukt. Terroristen worden gefinancierd dankzij Al-Qaq-Kaag.

De aow-leeftijd ging omhoog en de pensioenen zijn niet langer geïndexeerd. 16.000 rechtszaken zijn geseponeerd. Energie en brandstof zijn duurder geworden. Bovenop de uitkeringsfraude van Turken en Marokkanen kwam die van Polen en Bulgaren. Het aantal daklozen is verdubbeld, het loopt storm bij de Voedselbanken. De huren zijn te hoog. Jongeren moeten minimaal vijf jaar wachten op een sociale huurwoning (in Amsterdam veertien jaar). Intussen worden alle immigratierecords gebroken en krijgen nieuwkomers met voorrang een huis.

Verder de puinhopen in het onderwijs. De belastingdeal met multinationals. Nederland is de grootste netto betaler aan de EU. Het onoverzichtelijke moeras van subsidies voor oncontroleerbare clubjes. De btw-verhoging. Een recordaantal afgetreden bewindspersonen. Er is bezuinigd op politie en justitie. Het leger zit zonder kogels en winterkleding. Door de aankoop van oude mortieren zijn Nederlandse militairen omgekomen.

Het gestuntel met de dividendbelasting. Het geknoei met het MH17-dossier. De boerenstand en aannemerij zijn kapotgemaakt met de alleen in Nederland geldende idiote stikstofnormen. In Nederland zullen in 2021 veel winkels en bedrijven failliet gaan door zwalkend, verkeerd lockdownbeleid. Om het volk maar stil te houden, laat Rutte nu de schatkist leeglopen, om ons straks met zware belastingen te laten terugbetalen. Nu al: de meerwaarde van uw huis wordt extra belast.

De reorganisatie van de belastingdienst kostte 585 miljoen euro, de gevolgen kennen we … De 1000 miljard voor krankzinnige klimaatplannen. Wat aan aardgas in de grond blijft zitten, is ruim 185 miljard euro. De inwoners van de provincie Groningen zouden veel meer geholpen zijn met een duidelijk herstelplan voor hun huizen dan met dure adviesbureaus zonder dat het tot uitvoering komt. Onder Rutte bouwen grote bedrijven biomassacentrales waar we niets aan hebben, worden bossen gekapt, gemalen hout wordt per schip (gestookt met zware stookolie) naar Nederland gebracht om hier verbrand te worden. Ook deze ruim 13 miljard is weer weggegooid geld. De polders worden volgeplempt met windmolens en zonnepanelen voor de datacenters van grote techbedrijven, en niet voor huishoudens, zoals was aangekondigd.

Het kabinet-Rutte is eindverantwoordelijk in de toeslagenaffaire, maar neemt deze verantwoordelijkheid niet. Bij Rutte heeft altijd een ander het gedaan. Nu de verkiezingen naderen, zal hij zijn vriendjes van de partijdige NPO daarvoor wel inschakelen. Bewaar dit lijstje tot u in maart het stemhokje betreedt.