Frans Romeijnsen, Gemert

Ik ben nu tien jaar gepensioneerd, daarvoor werkte ik in de grafische industrie, een dochterbedrijf van Philips. Wij betaalden bijna de dubbele premie vergeleken met collega’s die onder het Philipspensioen vielen. Toen vonden we dat weleens onrechtvaardig, maar de wetenschap dat het na het pensioen net andersom zou zijn, maakte veel goed.

Onlangs kreeg ik van het pensioenfonds een uitnodiging voor een gesprek op afstand. Daar ik niet in de gelegenheid was om mee te doen, heb ik mijn standpunt opgestuurd. Helaas, dan krijg je een mailtje terug dat je niet op deze manier kunt reageren. Mijn reactie stuur ik nu naar Ongehoord Nederland. Ik wil mijn stem laten horen over het onrecht tegen ouderen die onredelijk gepakt worden door deze regering. Trouwens, dit geldt ook voor mensen die nog werken en premie betalen.

Aan het pensioenfonds: Alles wat ik er over heb gelezen, komt neer op een verslechtering. Het gaat fout. De heren Koolmees, Knot en ook Dijselbloem vinden dat de rekenrente naar bijna 0 moet, terwijl andere EU-landen wel een redelijke rekenrente hanteren. Door die lage rente krijgen vooral de noordelijke landen de klappen, de zuidelijke landen krijgen een cadeautje.

Het pensioenfonds moet dankzij de staatsobligaties naar nul, terwijl er jaarlijks 6 tot 8 procent winst wordt gemaakt. Dat mag niet meetellen. Elke keer hoor je dezelfde vage verhalen van de heren. Maar wat je niet hoort, is dat er 1500 miljard in kas is, genoeg voor een paar generaties. De mededeling van minister Koolmees dat er 10 procent gekort moet worden, is dan ook absurd.

Wat moet er gebeuren? Allereerst indexeren met terugwerkende kracht. Dan blijft er nog pakweg 1400 miljard over. De leiding moet weer bij de pensioenfondsen liggen om te voorkomen dat straks verzekeringsmaatschappijen de zeggenschap krijgen over ons geld. Ik krijg elke maand ongeveer 200 euro minder omdat er niet geïndexeerd wordt. Pensioen is uitgesteld salaris. Dit klopt niet.

Tot zo ver mijn standpunt. Het mooiste zou zijn dat alle ouderen, en dat zijn er toch een paar miljoen, straks gaan stemmen op de PVV of Forum. Als zij de kans krijgen te regeren, verandert er misschien het een en ander.