Angelique Bosselaar, Lansingerland

De directeur van de stichting Garantiefonds sorteert alvast voor op het niet meer garant staan voor vouchers van geannuleerde reizen vanaf 1 juni. Dus van het belastinggeld van de burgers worden miljarden gepompt in noodplannen voor bedrijven en zijn we het geld van een geboekte reis straks toch kwijt. Hier zitten burgers bij die ineens zonder werk zijn en zich eigenlijk al geen reis meer kunnen permitteren.

Dit is niet alleen heel erg voor die burger, maar ook voor de reisbranche. Het vertrouwen in deze branche wordt door fout beleid onherstelbaar beschadigd. Ook omdat het haast onmogelijk is om geld gerestitueerd te krijgen (bij Sunweb staat op de site dat het 12 maanden kan duren!). Minder vertrouwen betekent dat burgers in de toekomst minder snel een reis zullen boeken, bang hun geld kwijt te zijn.

En dit had allemaal voorkomen kunnen worden. De overheid had de reisbranche een langer lopende, renteloze lening moeten geven om het geld van geannuleerde reizen te restitueren. Dat had er ook voor gezorgd dat er geen wantrouwen was ontstaan én ook geen aarzeling om in de toekomst reizen te boeken. Veel beter voor onze (toekomstige) economie.