Robert van Driel, Hoofddorp

In de Nederlandse media is weinig of geen aandacht voor de plaasmoorde in Zuid-Afrika, de gewelddadige aanvallen op blanke boeren. Na een oproep van de vorige president Jacob Zuma is het geweld tegen de blanke bevolking drastisch toegenomen. President Zuma verdedigde de oproep, de zwarte bevolking mocht terugpakken wat ooit van hen was. Deze stelling is in strijd met de geschiedenis.

De huidige president Ramaphosa is een onteigeningsactie gestart via een wijziging in de grondwet, die de overheid de bevoegdheid geeft om landbezit van blanke boeren te confisqueren en ‘terug te geven’ aan de zwarte bevolking. Zelfs tijdens de Apartheid was het niet zo erg.

In het hele land worden blanken, voornamelijk boeren, bruut vermoord; hun boerderijen worden geplunderd. De kinderen worden voor de ogen van de ouders gemarteld en gedood. Veel blanke Zuid-Afrikanen vluchten het land uit, waarmee ook de landbouwkennis verdwijnt. Zuid-Afrika is niet langer de graanschuur van het continent.

Ook worden blanken gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. De overheid weigert hen hulp te bieden vanwege hun huidskleur. Inmiddels woont een groot deel van de blanke bevolking nu in sloppenwijken, plakkerskampen geheten. Dit zijn illegale nederzettingen zonder voorzieningen. Mensen die voedsel of kleding willen brengen, worden gearresteerd. De goederen worden in beslag genomen en in zwarte wijken afgeleverd.

Mijn vrouw is in Zuid-Afrika geboren. Van haar familie horen we verhalen uit de eerste hand. De economische situatie is zo schrijnend dat haar familie niet eens het geld heeft om te emigreren. De koers van de Rand staat zo laag dat vliegtickets onbetaalbaar zijn geworden. De coronacrisis maakt de werkloosheid nog erger. De overheid heeft een wet aangenomen waarin staat dat een bedrijf geen overheidshulp krijgt als het blanken in dienst heeft.

Sommigen hebben de economische achteruitgang sinds de oproep van Ramaphosa tot geweld en onteigening voorspeld. Op veel voorheen goedlopende boerenbedrijven wordt nog slechts verbouwd wat de zwarte plunderaars zelf nodig hebben. Deze achteruitgang gaat ook ten koste van zwarte Afrikanen die bij de blanke boeren werkten.

In het NOS-journaal zie je zelden of nooit iets over deze afschuwelijke situatie. Een voorstel van president Trump om de plaasmoorde te onderzoeken werd door de NOS als onzin afgedaan. Het valt wel mee.

Nee, NOS, het valt niet mee, zoals ook de realistische speelfilm Treurgrond van de Zuid-Afrikaanse regisseur Darrell Roodt, met onder anderen de bekende zanger Steve Hofmeyr in een hoofdrol, indringend laat zien.

Schrijvers en journalisten die er wel aandacht aan besteden, zoals de PVV-politicus Martin Bosma, columnist Sylvain Ephimenco van Trouw (betaalmuur) en Lauren Southern, een Canadese documentairemaakster, worden soms bedreigd. Fox News berichtte hierover.

Ik hoop dat de Zuid-Afrikaanse overheid mede na internationale druk zal worden gedwongen tot het ongedaan maken van de racistische bepalingen die ná de Apartheid zijn ingevoerd. Wij in Nederland moeten de blanke bevolking van Zuid-Afrika helpen. Het is onze verre familie.