Meten met twee journalistieke maten is een constante factor in de verslaggeving van het NOS-Journaal, zo blijkt ook uit deze zestiende vangst van het Zwartboek NOS-Journaal. Links, zwart en moslim belicht de NOS-redactie positief of niet-kritisch, terwijl in gelijke nieuwsgevallen rechts, blank en niet-moslims genegeerd of negatief worden behandeld. Deze werkwijze is niet alleen een overtreding van de Mediawet, want de Nederlandse Omroep Stichting is verplicht nieuws betrouwbaar en onafhankelijk te brengen, maar is ook journalistiek-crimineel, omdat er sprake is van discriminatie. Voor de NOS is niet iedereen gelijk.

De dood van George Floyd op 25 mei 2020 bij een arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis voedt het toch al sterke anti-blanke sentiment van het NOS-Journaal, zoals aangetoond in de eerdere vijftien zwartboekafleveringen (zie naschrift). De eerste aandacht voor George Floyd begint in het Achtuurjournaal van 29 mei 2020 met: ‘De woede in Amerika over het zoveelste geval van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.’ Correspondent Arjen van der Horst verwijst naar Michael Brown, die zes jaar geleden werd doodgeschoten ‘door een witte agent’.

Op 30 mei 2020 bericht het Achtuurjournaal: ‘Rellen in de VS breiden zich uit naar andere steden. President Trump brengt zelfs het leger in staat van paraatheid.’ Op 31 mei 2020 gaat het Achtuurjournaal verder: ‘De protesten krijgen nu ook internationaal navolging.’ Beelden uit Londen en Berlijn worden getoond en vervolgens opent het NOS-Journaal zijn politieke agenda: ‘In Nederland staat ook een protest gepland. Organisaties tegen racisme roepen op om morgenmiddag actie te voeren op de Dam in Amsterdam.’

Rond de dood van George Floyd onthoudt het NOS-Journaal de kijker essentiële informatie; deze werkwijze is de basis van alle nepnieuws.

1) Terwijl het NOS-Journaal wél het beeld toont van een blanke politieagent met zijn knie op de nek van de zwarte George Floyd, toont het nieuwsprogramma consequent niet het geweld van zwarten die blanken in elkaar slaan. Gelooft u niet dat zoiets gebeurt? Bekijk deze collage!.

2) Het NOS-Journaal heeft het uitgebreid over blanke agenten die op zwarten schieten, maar zwijgt over de zwarte politieagent die de blanke vrouw Justine Damond twee jaar eerder heeft doodgeschoten in dezelfde stad Minneapolis.

3) Het NOS-Journaal meldt niet dat Tony Timpa op gelijke wijze bij een arrestatie 2019 om het leven is gekomen als George Floyd. Waarom? Omdat Tony blank is misschien?

4) In het 20.00 uur NOS-Journaal van 2 juni 2020 zegt de presentatrice: ‘De aanleiding voor de demonstraties in Nederland is het politiegeweld in Amerika tegen de zwarte bevolking.’ De NOS vertelt er nimmer bij dat van de 1.019 doden in 2019 door politieoptreden in de Verenigde Staten, de meerderheid (52 procent) blank is en 25 procent zwart. Verhoudingsgewijs worden zwarten, gezien hun kleinere aandeel in de bevolking (13 procent), vaker getroffen, maar dat heeft ermee te maken dat zwarten 40 procent uitmaken van de gevangenisbevolking en blijkbaar vaker in aanraking komen met justitie.

5) Het NOS-Journaal wijst niet op een onderzoek door de Michigan State University en de University of Maryland uit 2019 dat vaststelt dat politieagenten eerder geneigd zijn om op mensen van hun eigen bevolkingsgroep te schieten. Dus blanken op blanken, latino’s op latino’s en zwarten op zwarten: ‘Our findings show no support that black citizens are more likely to be shot by white officers’ (ons onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat zwarte burgers eerder door blanke agenten worden neergeschoten).

6) Niet wordt verteld dat in 2019 in de VS 79 van de 89 politieagenten die ‘in the line of duty’ (tijdens hun werk) door geweld of ongelukken om het leven zijn gekomen blank zijn. Zij lopen dus veel gevaar. Volgens oud-burgemeester Rudy Giuliani worden meer politieagenten gedood door zwarten ’than police officers kill African-Americans’ (dan dat politieagenten zwarte burgers doden).

7) Officiële rapporten van het Bureau of Justice Statistics, het statistiekbureau van het Amerikaanse ministerie van Justitie, tonen aan dat zwarten negen maal vaker gewelddadig zijn tegen blanken dan andersom. In de VS wordt 90 procent van de zwarten die worden gedood, gedood door andere zwarten. Maar de NOS heeft alleen belangstelling voor blank-op-zwart geweld. Door een hele (blanke) bevolkingsgroep als de ‘eeuwige’ slechterik weg te zetten, discrimineert de nieuwsorganisatie en doet ze onrecht aan de hele waarheid. Kortom: NOS Nieuws verspreidt fake news.

Naschrift. Alle vijftien eerdere afleveringen van het Zwartboek NOS-Journaal zijn nog steeds te lezen.

Zwartboek NOS-Journaal, eerste vangst.

Zwartboek NOS-journaal, tweede vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, derde vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, vierde vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, vijfde vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, zesde vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, zevende vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, achtste vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, negende vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, tiende vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, elfde vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, twaalfde vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, dertiende vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, veertiende vangst.

Zwartboek NOS-Journaal, vijftiende vangst.