Ebel van Geemen, Nijmegen

Als Johan zijn excuses had aangeboden, zou het racismeprobleem dan zijn opgelost? Nee. Want zoals Wim Kieft al zei: ‘Racisme is veel groter dan alleen een foute grap van Johan’. Iedereen ging er goed voor zitten, de langverwachte uitzending van Voetbal Inside. Zou Derksen voet bij stuk houden?

Al snel werd duidelijk dat Derksen niet meeging met het mediageile groepje dat op zoek was naar een zondebok voor het ongrijpbare racismeprobleem in Nederland. Dries Boussata zat er helemaal niet voor het racisme, die zat er voor zijn eigen Marokkanen-agenda. Die sloot niet aan op het onderwerp, maar vooruit, droeg wel bij aan het veroordelen van Derksen.

De Surinaamse strafrechtadvocate Harlequin gaf Johan een standje, als een stout klein kind. Onder leiding van presentator Wilfred Genee ontaardde de uitzending in een tribunaal. Genee, die er toch altijd zit om de vaste heren uitspraken te ontlokken, keurde dezelfde uitspraken nu af. Hypocrisie ten top.

Het ging Natacha Harlequin om de ‘intentie’ van Derksen bij het maken van de grap. Het ontging haar dat Derksen daar zit om ongezouten zijn mening te verkondingen. Het is de betere café-praat en in de kroeg worden dingen gezegd die niet altijd bij iedereen goed vallen. Soms is het gewoon een grap, flauw of geestig, maar niks meer, niks minder.

Wim Kieft vertelde een persoonlijk verhaal over racisme in de praktijk. Dat racisme in Nederland voorkomt, wordt door weinigen ontkend. En dat er iets aan gedaan moet komen áls er sprake van is, lijkt me ook vrij duidelijk. Maar om Johan Derksen het middelpunt te maken van het hele racismedebat, gaat de problemen niet oplossen.

Dat bleek ook bij de selectieve verontwaardiging van Memphis Depay en Eljero Elia. Sinds Derksen kritiek uitte op de arrogante houding van Depay en het kapsel van Elia, wat niks met racisme te maken had, zijn de heren beledigd en hebben zij besloten om mee te liften op de veroordeling. Van zelfreflectie hebben ze geen last.

Internationals als Georginio Wijnaldum boycotten het programma Veronica Inside. Maar ze gaan wel voetballen in Qatar, waar de stadions gebouwd zijn door gastarbeiders in mensonwaardige omstandigheden. Zo maakte menig voetballer een uitstapje naar Saoedi-Arabië, waar homo’s de doodstraf door steniging kunnen krijgen. Maar berg je als een blanke man op televisie een keer een grap maakt over een zwarte man. Dan breekt de selectieve verontwaardiging los.