Aankomende zaterdag 11 september gaat de evenementenbranche in 11 steden door heel Nederland de straat op in het Unmute Us-protest tegen de maatregelen van het demissionaire Kabinet Rutte III. Door de maatregelen van de regering, die het afgelopen jaar grotere evenementen verbood, heeft deze sector al een jaar nauwelijks tot geen inkomsten, met als dieptepunt een al bijna volledig in het water gevallen zomerseizoen. Daarom laat de branche zaterdag, voor de tweede keer in korte tijd, met protestmarsen van zich horen.

‘Ongeprikten’ vanaf 20 september het nakijken

De aankondiging van de Unmute Us-protestmarsen mocht donderdag 9 september in de media op grote belangstelling rekenen. Bovendien zal NPO 3FM op zaterdag voor de luisteraar live verslag doen. Een perspectief dat hierbij veelal ongehoord blijft is dát wanneer de branche eindelijk weer evenementen mag organiseren, niet íedereen daar zondermeer bij mag aansluiten. De ‘ongeprikten’ hebben vanaf 20 september door testen voor toegang-verplichtingen bij veel evenementen het nakijken. De door het demissionaire Kabinet ingestelde maatregelen dwingen daarmee ondermeer de evenementenbranche voor haar karretje, met een tweedeling in de samenleving op medische status tot gevolg.

Berichtgeving met twee maten

Het protest Samen voor Nederland dat afgelopen zondag in Amsterdam plaatsvond en waar een enorme mensenmassa op af kwam, vroeg aandacht voor discriminatie en dreigende maatschappelijke uitsluiting van juist deze groep ongevaccineerden. Dit protest mocht bij mainstream media op veel minder enthousiasme en aandacht rekenen. Niet alleen was er nauwelijks berichtgeving in aanloop naar de demonstratie, de berichtgeving achteraf was in meerdere gevallen erg gekleurd, ingezoomd op enkele aanwezige prinsenvlaggen en gedragen davidsterren als symbool van verzet tegen verplichte vaccinatie.

Schattingen deelnemers lopen uiteen

Ook viel op dat in de koppen van veel mediaberichten achteraf de laagst gegeven schatting van aantal deelnemers was opgenomen: 10.000-20.000 mensen. De organisatie van Samen voor Nederland gaf een beduidend hoger liggende schatting: tussen de 50.000 en 100.000 mensen. Toen de kop van de stoet na haar rondje door de binnenstad van Amsterdam rond drie uur terug kwam op de Dam, zou de staart zojuist pas het Leidseplein – te voet ruim een uur en een kwartier terug, zijn gepasseerd.

‘Je buren’ demonstreren

Bovenal zijn veel demonstranten wellicht het enthousiasme en de feestelijke sfeer, het goede weer en de grote opkomst bijgebleven. Een dame beschreef de aanwezige demonstranten bij Jonathan Krispijn voor de microfoon tijdens de live-verslaggeving van ON als ‘je buren’. Van wie er veel, uit zorgen over vaccinatiedrang, discriminatie en dreigende uitsluiting, zich voor het eerst in hun leven aangespoord voelden om te demonstreren.

Niet-gevaccineerde in vals frame

Nu er met de demonstratie ‘Samen voor Nederland’ op 5 september en de aanstaande ‘Unmute Us’-protestmarsen op zaterdag 11 september twee protesten met verschillende insteek dicht op elkaar zijn gepland, is het gemakkelijker om de teneur in mediaberichten te vergelijken.

De conclusie luidt dat de mainstream media niet eerlijk zijn bij de berichtgeving over de corona-demonstraties.

1) Wanneer het gaat om dreigende uitsluiting bij evenementen; over deze schending van een belangrijk mensenrecht is in verhouding heel weinig aandacht.

2) Door de nadruk te leggen op uitzonderingen; waardoor de hartenkreet van demonstrerende doorsnee-Nederlanders opzettelijk in een vals frame wordt geplaatst.

In beide gevallen heeft de ongeprikte het nakijken. En dat is erg oneerlijk.

De organisatie van Samen voor Nederland maakte bekend dat er een volgende protestmars vanaf de Dam in Amsterdam gepland staat op zondag 3 oktober.