Cees Freeke, Terneuzen

De doorsneepensioenpremie is eenvoudig, collectief en solidair. Een mix van plussen en minnen en nergens apert onredelijk. Minister Koolmees van D66 wil (zogenaamd) ‘vereenvoudigen’, anders ‘korten’. Deze chantage is mogelijk gemaakt door de lage, gemanipuleerde ECB-rente en het knotsgekke verzinsel van DNB dat marktwaarde hetzelfde is als marktrente.

De Europese pensioenkamer hanteert trouwens een rekenrente van 3,9 procent; onze regering kan dit ook doen. Het is een politieke kwestie, zeg ik als arbeids- en pensioenjurist. De volksvertegenwoordiging zou het initiatief hiertoe kunnen nemen, maar het parlement vertegenwoordigt ons niet echt. De partijen van de coalitie slikken de hen voorgezette, hapklare brokken van de regering. Desnoods slikt Gert-Jan Segers (Christenunie), om de regering in stand te houden, wat hij noemt ‘meloenen’. Van enig dualisme is geen sprake.

Persoonlijk heb ik liever korting op mijn pensioen dan een ingewikkelder (!) stelsel met een casinopensioen voor jongeren. Bovendien zullen de premies moeten stijgen om de ontstane manco’s te bekostigen. Dit zal zogenaamd ‘tijdelijk’ zijn. Het stelsel van Koolmees is net zo onzinnig als de stelling dat het verbranden van bomen als ‘biomassa’ is te kwalificeren en ‘dus’ duurzaam is. Dit alles is de bekroning van de linkse zotheid.