E. van Lith, Eindhoven

Wie het televisiedebat heeft gevolgd tussen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge kreeg een mooie inkijk in de wereld van het mediaregiem, de iets te innige samensmelting van de mainstreammedia (MSM) en de politiek.

Op1-presentatoren Willemijn Veenhoven en Erik Dijkstra hadden hun lijstjes met vragen al klaar. Het afdraaien van het lijstje komt dwangmatig over en het werd overduidelijk hoezeer de politiek ingekooid is door de MSM.

Het werd dan ook geen debat of een boeiend gesprek tussen twee kandidaten die mede de koers van ons land gaan bepalen. De vragen waren voorgekookt tot stellingen die elke discussie voorkwamen.

‘Is Nederland institutioneel racistisch?’ vraagt Dijkstra, met een ondertoon van waag het eens te ontkennen. ‘Gaat u FvD ook uitsluiten?’ vraagt Veenhoven keer op keer op een wijze die een verhorende rechercheur niet zou misstaan.

En zo werd het geen politiek debat, maar een soort van kooigesprek, waarin beide heren blij waren met de media-aandacht, maar ook bang om ook maar één verkeerd woord te spreken en buiten de politiek-correcte lijntjes te kleuren.

Waar zijn de mooie tijden van Den Uyl versus Wiegel en Pim Fortuyn versus Ad Melkert? Dankzij de dictatuur van de MSM politici inmiddels gekooid en gemuilkorfd.

Hetzelfde zie je bij het ‘racismedebat’, wat maar weinig mensen interesseert, maar dat door de MSM tot ongekende hoogte is gepimpt, Met naar het lijkt maar één doel, het nog verder polariseren burgers en het oppompen van kijkcijfers.

Het was duidelijk dat de MSM op de hand van Hugo de Jonge waren. Vooral dat hij zich uitsprak tegen samenwerking met Forum voor Democratie, beviel de redacties.

Net als de MSM-redacties zit De Jonge geheel op de lijn van premier Rutte. Pieter Omtzigt daarentegen, bindt de strijd aan met de ambtenaren en heeft inmiddels de staat ontmaskerd. Hiermee maakt hij zich niet geliefd bij de ministeries, maar hij speelt de rol van volksvertegenwoordiger wel zuiver.

Het was voor ons, vrije burgers, te hopen dat Omtzigt het CDA gaat leiden en in het landsbelang toch met Baudet gaat samenwerken, al is het alleen maar om ons land van de wurggreep van de linkse mediaredacties te bevrijden. Helaas. Hugo de Jonge heeft met enkele tientallen stemmen gewonnen.