Vanaf het uitbreken van de coronacrisis in maart vorig jaar was het geluid vanuit de Nederlandse politiek, OMT en mainstream media eenduidig: de enige manier om van dit virus af te raken is door een groot deel van de bevolking ertegen te vaccineren. 

Groepsimmuniteit

Vanaf het begin is het bereiken van groepsimmuniteit een belangrijke peiler onder dit beleid van kabinet Rutte3. Het virus kan zich zo moeilijker verspreiden, omdat tussen een besmet individu en nog niet immune mensen een ‘buffer’ van mensen is opgeworpen die de ziekte niet meer kunnen overdragen. Vaccineren werd zo tot een collectieve verantwoordelijkheid. Vaccineren doe je nooit voor jezelf alleen, maar voor de ander.

Toegenomen vaccinatiedruk

De sociale druk om je te laten vaccineren neemt daardoor noodzakelijkerwijs toe. Mensen die zich om wat voor reden niet hebben laten vaccineren worden niet alleen gestigmatiseerd met scheldtermen als ‘wappie’, ‘antivaxxer’ of ‘complotdenker’, men wordt zonder bewijs van genezing of negatieve testuitslag vanaf 20 september bij horeca, evenementen, festivals, bioscopen en theaters waar meer dan 75 personen bijeen komen geweerd.

Opdoemende controlemaatschappij?

Een akelig ‘dystopisch’ toekomstscenario met een sterke vaccinatiedrang en een de facto tweeklassenmaatschappij doemt op. Zeker met de verwachting dat we de komende tijd met meerdere nieuwe varianten van het coronavirus te maken kunnen gaan krijgen doet de vraag rijzen op welke controlemaatschappij we afstevenen.

Tegengeluiden reguliere media

Toch zijn er de laatste tijd steeds meer tegengeluiden te horen, ook binnen reguliere media en wetenschap. Al eerder berichtte bijvoorbeeld de Britse krant The Guardian dat het bereiken van groepsimmuniteit tegen COVID waarschijnlijk niet haalbaar is. Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science haalt een recent voorbeeld uit Israël aan, waar de besmettingen momenteel weer sterk oplopen. En dat terwijl de helft van de patiënten met COVID in het ziekenhuis daar twee vaccinaties achter de rug heeft. Leon de Winter vraagt zich in zijn column in De Telegraaf hardop af hoeveel booster shots ons dan uit de crisis moeten gaan helpen; vijf, of wel tien? Datzelfde artikel in Science betoogt echter dat ook booster shots de deltavariant er niet onder gaan krijgen.

Waarom discriminerende maatregelen?

Dan rijst de vraag: Waarom dan vrijheidsbeperkende maatregelen voor die ene groep? Als groepsimmuniteit kennelijk niet haalbaar is en blijkt dat óók mensen die het vaccin hebben genomen zich met COVID kunnen besmetten én het op anderen kunnen overdragen, valt de grond onder deze discriminerende maatregelen dan niet weg?

Demonstratie Samen voor Nederland op 5 september

Aankomende zondag 5 september staat de demonstratie Samen voor Nederland gepland op de Dam in Amsterdam, ondersteund door ruim 60 verschillende organisaties en initiatieven, die zich gezamenlijk uitspreken tegen een discriminerend en vrijheidsbeperkend beleid van de Nederlandse overheid. Omroep Ongehoord Nederland zal live verslag doen om hun een stem te geven, opdat u zelf kunt oordelen.