R. Enkelaar, Hilversum

Mijn vrouw is al ruim 30 jaar werkzaam als verzorgende in verpleegtehuizen voor demente bejaarden. Om de coronacrisis aan te pakken is door het RIVM aangegeven om bij lichte klachten zoals hoesten en keelpijn maar ook bij koorts thuis te blijven en niet naar het werk te gaan. Zo niet in de zorg: Daar geldt: uitsluitend bij koorts thuisblijven. Alles om ervoor te zorgen dat handen aan het bed blijven.

Functies in de zorginstelling zoals psychologen, therapeuten, agogen, planners , zorgcoördinatoren en managers werken thuis en verschijnen niet op het werk in deze crisis. De ‘handjes’ echter, zoals de schoonmakers en verzorgers, moeten blijven werken op locatie. Zonder de inzet van deze mensen ligt immers het werk helemaal stil en worden de bejaarden aan hun lot overgelaten. Deze werknemers zijn dus primair en noodzakelijk in deze sector.

Wat raar is het dan dat er zo’n groot gat zit in waardering en salaris tussen de thuiswerkers en de ‘handjes.’ Hoe kan het dat als deze uitvoerende
functies zo belangrijk zijn voor de voortgang van deze instellingen, zo weinig gewaardeerd worden? We kennen allemaal de beelden van het NOS Journaal dat de zorgmedewerkers hard moeten werken om zaken voor elkaar te krijgen. De laagst betaalden in deze instellingen moeten de zaak draaiende houden en de verloven worden ingetrokken.

Kennelijk doen de laagstbetaalden in de zorg er behoorlijk aan toe. Kan iemand mij uitleggen waarom deze mensen dan zo laag gewaardeerd
worden? Verzorgen is een vak en kan niet door een ieder uitgevoerd worden. Nieuwe zorgmedewerkers zijn moeilijk te krijgen. Wellicht is het nu tijd op te komen voor de mensen die in deze tijden van corona crisis zo hard nodig zijn. Ik hoor over dit punt in de media erg weinig over. Dit vind ik ongehoord.


Mijn vrouw moet zonder mondkapje en veiligheidsbril haar werk doen bij de verpleging van kwetsbare mensen. Deze zijn er gewoon niet. Hier wordt een groot risico genomen voor zowel de kwetsbare mensen als de verplegers. Deze situatie staat in groot contrast met de filmpjes van volle stranden waar de media schande van spreken. Laat de media eens kijken hoe het er nu aan toegaat bij de verpleegtehuizen. Hier hoor ik de media niet over. Bovendien is het beddentekort, waar men nu zo bang voor is, door de kabinetten Rutte zelf veroorzaakt! Ook dit is ongehoord!!