Ik moet van het gas af. Ik lig er wakker van.

Ik woon in een wijk in Ermelo waarvoor de gemeente heeft bepaald dat we in 2025 van het gas af moeten. We zijn dus een proeftuin. De wijk, uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, bestaat voor het grootste deel (80%) uit huurhuizen (rijtjeswoningen) en voor een relatief klein deel uit koophuizen (grotendeels twee onder één kap) en een tiental vrijstaande woningen. Toevallig is onze woning een van de  grootste vrijstaande huizen. Er wordt niet aangegeven wat het alternatief voor gas is. Men heeft het over een warmtepomp of iets anders, maar dat ‘iets anders’ is niet ingevuld. Het isoleren van mijn woning naar label A gaat een vermogen kosten. Alleen het dak isoleren en tripartiete beglazing zal naar verwachting al tenminste 70.000,– euro kosten en het is de vraag of het huis dan voldoende geïsoleerd is. Vloeren en muren zijn al geïsoleerd. Nieuwe radiatoren en de bestaande vloerverwarming  (op gas) vervangen  zal ook een fortuin gaan kosten Mijn mooie tegel- en parketvloeren gaan er dan aan. De onzekerheid die e.e.a. meebrengt, knaagt elke dag aan mij en aan veel eigen huisbezitters in mijn straat. Ik ben zojuist 70 geworden en mijn oude dag wordt er behoorlijk door belast. Ik lig er af en toe letterlijk wakker van.

K.E. Mollema, Ermelo

Een nieuwe omroep, een vrij geluid!