Op 5 augustus 2020 ontmoette ik Lászlo Toroczkai in zijn dorp Ásotthalom, een dorp op de Hongaarse zuidgrens met Servië. Toroczkai (42) is sinds 2013 burgemeester van deze grensplaats; hij werd unaniem herkozen voor een tweede termijn. In 2015 stond dit Hongaarse dorp in de internationale belangstelling door een ongekende (illegale) migrantengolf. Nieuwszenders waren er als de kippen bij om hem te interviewen. Toroczkai maakte op zijn YouTubekanaal meteen duidelijk: er dient een blijvende oplossing te komen tegen deze invasie.

Anno 2020 is er een dubbel hekwerk en grensbewaking door politie, douane en gewapende boswachters. De immigratiegolf is grotendeels opgedroogd. Desondanks houden de grenswachten dagelijks tientallen tot honderden mannen tegen die in groepjes illegaal over de grens proberen te komen. Wanneer het niet lukt om het hek te vernielen, graven ze gangen onder het hekwerk door.

Volgens Toroczkai is dit levensgevaarlijk, want de zandgrond waarin ze graven, kan op ieder moment instorten. Daarnaast is het kansloos dankzij de camera’s en roulerende bewaking. Er zijn tal van voorbeelden van illegalen die gewelddadig worden en met stenen gooien zodra de bewaking ze betrapt. Dat het hek effectief is, blijkt wel uit de officiële cijfers: op het hoogtepunt van de migratiecrisis (september 2015) kwamen er in één maand bijna 140.000 personen de grens over. Sinds het hek is dat teruggedrongen naar nog geen vijf per dag.

Als burgemeester heeft Lászlo Toroczkai oog voor de moeilijkheden waarmee vooral de oudere dorpsgenoten worstelen. Hongaren werken op grote schaal in het buitenland. Zonder voorzieningen is het leven voor ouderen op het platteland eenzaam en zwaar. Dit sterkt hem in zijn patriottische idealen, die tot uiting komen in zijn politieke partij Mi Hazánk Mozgalom (Beweging Ons Vaderland), waarvan hij de oprichter en partijleider is. Het is een partij rechts van de huidige regeringspartij Fidesz. Daarmee geldt de partij in West-Europa als ‘extreemrechts’. Waar staat Mi Hazánk (Ons Vaderland) voor?

Toroczkai, die ook actief is op Twitter: ‘Allereerst vinden wij dat de grenzen nog meer beschermd moeten worden. Nu is de grens met Servië goed dicht, maar die met Roemenië is wagenwijd open. Verder is het vreemd dat als een illegale migrant elders in de EU verblijft, deze te allen tijde via dat EU-land Hongarije binnen kan komen. Alle grenzen moeten dicht!’

Mi Hazánk is pro-Europa, maar ‘wat de EU doet, moet wel Hongarije en de andere natiestaten ten goede komen.’ Als dit niet zo is, overweegt Mi Hazánk een Huxit: ‘De EU is niet de Heilige Graal! De huidige EU heeft een te sterke invloed op ons land.’ Toroczkai beseft terdege dat Hongarije een ander type economie zal moeten ontwikkelen, meer autarkisch, om onafhankelijk van de EU te kunnen functioneren.

De partij Mi Hazánk Mozgalom is een afsplitsing van de voormalig rechtse Jobbik-partij. Die maakte een buiging naar links en ging met linkse partijen samenwerken. Mi Hazánk bleef op de rechterflank, patriottisch en onafhankelijk.

In een toespraak op een partijcongres begin 2019, gepubliceerd in de krant Hungary Today, zei Toroczkai dat het uiteindelijke doel is om Hongarije, heel Europa en de noordelijke cultuur te ‘redden, beschermen en weder op te bouwen. Hongarije behoort toe aan de Hongaren en Europa is van de Europese volkeren.’ Hij zei ook dat het continent wordt bedreigd door twee gevaren, de internationale bankierselite (Macron c.s.) die immigratie uit niet-westerse landen probeert door te drukken en de islamisering. De islam noemde hij ‘agressief en expansionistisch vanaf zijn ontstaan’.

Ook het dorp Ásotthalom wordt in de media afgeschilderd als extreemrechts. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen het een verbod op openbaar tentoongestelde islamitische en homosymbolen afkondigde.

Internationaal streeft de patriot Toroczkai naar het versterken van de Midden- en Oost-Europese as, gebaseerd op Pools-Hongaarse samenwerking. Deze as zou moeten worden uitgebreid met Kroatië en de Baltische staten.

Credit foto: portret van de Hongaarse website van Lászlo Toroczkai.