Jochem Mastenbroek, Deventer

We moeten ons meer aanpassen aan minderheden. We hebben tegenwoordig genderneutrale wc’s, speelgoed moet genderneutraal, in de trein is het tegenwoordig ‘geachte reizigers’, allochtonen zijn ‘personen met een migratieachtergrond’ en we noemen vrouwen ‘personen die menstrueren’. Al worden vrouwen hiermee gereduceerd tot hun biologische kenmerken, een minderheid van een piepkleine minderheidsgroep wordt hier blij van.

Graag doe ik, als rolstoelafhankelijk persoon, een paar suggesties waardoor we nóg meer rekening houden met minderheden en echt een ‘inclusieve samenleving’ kunnen worden.

  • We schaffen trappen in openbare gebouwen, winkels en horeca af. We vervangen deze door hellingbanen en liften zodat rolstoelafhankelijken hier gebruik van kunnen maken. Gezonde mensen kunnen immers net zo goed een helling op of af nemen.
  • De woorden ‘gehandicapten’ en ‘mindervaliden’ hebben een negatieve lading en moeten worden vervangen. Mijn voorstel: ‘personen met een onfortuinlijke beschadiging aan het lichaam’.
  • Iedereen moet verplicht braille en gebarentaal leren zodat alle Nederlanders met elkaar kunnen communiceren.
  • Diverse verplichte inburgeringscursussen voor alle Nederlanders om meer begrip te kweken voor het gedrag van al die andere culturen die hier wonen.
  • Mode moet ook in betaalbare confectie beschikbaar komen voor mensen met een ander soort lichaam. Bijvoorbeeld broeken met één pijp of handschoenen met zes vingers.
  • Auto’s van alle merken en typen aangepast voor kleine mensen moeten prominent in showrooms staan.
  • Genderneutraal ondergoed en zwemkleding. Schaf bikini’s en speedo’s af.
  • Een banenquotum voor vrouwen in fysieke beroepen, zoals het leger, de bouw, beveiliging en landbouw. Voor mannen een quotum in schoonheidssalons, het onderwijs, de kinderopvang en de thuiszorg voor ouderen.

Dit zijn slechts een paar ideeën voor meer gelijkheid en een inclusievere samenleving. Er is nog veel meer mogelijk. The sky is the limit.

Maar we zouden er ook mee kunnen stoppen en gewoon weer even normaal kunnen gaan doen.