A. Abel, Rotterdam

Geachte Gezondheidsraad, in de krant hebben we kunnen lezen dat Noorwegen het risico van vaccinatie te hoog vindt voor hoogbejaarde, terminaal zieke mensen. 23 ouderen stierven na het eerste spuitje met het Pfizer/BioNTech-vaccin. En bij dertien anderen kunnen de gewone bijwerkingen mogelijk ernstige gevolgen hebben.

Dit bevestigt wat ik al dacht. Je kunt in mijn ogen onmogelijk veiligheid garanderen voor de héle bevolking met een vaccin bestaande uit een revolutionair nieuwe technologie. Dit vaccin lokt een auto-immuunreactie uit; in lichamen van mensen met een reeds verzwakt afweersysteem kan dat ernstige gevolgen hebben. Het verbijstert mij dat medici hier willens en wetens aan meewerken. U heeft een eed afgelegd mensen te helpen en ze te beschermen.

Ik zal de Gezondheidsraad en zijn bestuur (voorzitter professor Kullberg) hoofdelijk aansprakelijk stellen voor alle gevolgschade die mijn familie eventueel overkomt als ze verplicht met deze vaccins worden ingespoten. En dat allemaal gebaseerd op een virus met een sterftekans van minder dan 0,001 procent voor gezonde mensen onder de 60. Want dat laat de grafiek van het RIVM van het aantal overledenen naar leeftijd en geslacht klip en klaar zien.

Ik bestrijd dat er op grond van deze grafiek een noodzaak bestaat voor de huidige, buitensporige lockdownmaatregelen. Deze zijn in mijn ogen onrechtmatig. Volgens het RIVM zijn er al maanden lang ongeveer vijftigduizend besmettingen per week en tweeduizend tot tweeënhalfduizend ziekenhuisopnames van patiënten met corona. Is het echte probleem niet simpelweg een gebrek aan personeel om deze patiënten te kunnen behandelen?

Het RIVM schatte eind oktober dat 10 à 15 procent van de Nederlandse bevolking al besmet is geweest met corona. Met wekelijks vijftigduizend positief geteste personen zouden dat bij elkaar al een paar miljoen mensen kunnen zijn. Uit bovengenoemde RIVM-grafiek blijkt dat 90 procent van de overledenen ouder dan 70 was. Het zou eerlijker zijn om de sterfte van ouderen boven de 80 uit de cijfers te filteren. De gemiddelde levensverwachting in Nederland is 80 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen. Een 95-jarige als coronadode registreren, is absurd.

Het is onbegrijpelijk dat hoogbejaarden met een verzwakt afweersysteem, verkalkte aderen, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, Parkinson of Alzheimer worden gevaccineerd. Levenskwaliteitswinst of levensverlenging is niet aantoonbaar in deze leeftijdsgroep. De overheid neemt willens en wetens het risico op bijwerkingen die voor deze groep fataal kunnen zijn. Ik wacht nog steeds op het officiële antwoord van de Gezondheidsraad.