Diana Teuben, Klaaswaal

Toen Geert Wilders de vraag stelde: willen we meer of minder Marokkanen? werd er massaal aangifte tegen hem gedaan op voorgedrukte formulieren. Nu de Ghanese rapper Akwasi oproept tot geweld, wordt dit afgezwakt tot verzet of ‘woordkunst’.

De slavenhandel in de Westerse wereld is geschiedenis. Is gebeurd, niets meer aan te veranderen. Nederland loopt al jaren voorop bij ontwikkelingshulp en de opvang van vluchtelingen. In feite doen we al herstelbetalingen.

Mijn voorouders en ik hebben nooit slaven gehad, de donkere mensen van nu zijn nooit slaven geweest. We moeten onszelf en elkaar niet zien als daders en slachtoffers. Lang niet alle donkere mensen voelen zich gediscrimineerd. Ik ken mensen met een kleurtje die er ook zo over denken; zij moeten oppassen om dit hardop te zeggen. Het is nu een enge, kleine groep die de dienst uit is gaan maken. In praatprogramma’s zitten altijd dezelfde politiek-correcte personen. Dit is geen afspiegeling van de samenleving.

In mijn jeugd waren er nauwelijks gekleurde mensen. De enkelen die er wel waren, rechtten hun schouders en probeerden net als wij iets van hun leven te maken. Ik had Indonesische en Surinaamse vriendjes en vriendinnetjes. Was gewoon gezellig.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog emigreerden veel Nederlanders naar Australië en Canada. Zij kregen in hun nieuwe land niets. Ze kwamen van de boot en gingen de volgende dag aan het werk. Hier worden nieuwkomers door ons onderhouden. Er wordt beter voor gezorgd dan voor onze bejaarden. Ik vind dat triest.

Begin jaren vijftig maakte de Nederlandse overheid zich zorgen om de bevolkingsgroei in Nederland. 10 miljoen mensen in ons kleine landje vonden ze zorgwekkend. Nu zijn we hard op weg naar de 20 miljoen. Ik vrees het ergste. Ik heb (nog) geen kleinkinderen. Mochten ze komen, ben ik bang voor wat hen te wachten staat.

In veertig jaar tijd is Nederland uitgegroeid tot een versnipperd land en moeten wij rekening houden met allerlei minderheidsculturen. Dat is de omgekeerde wereld. Wij leerden vroeger dat je je moest aanpassen aan anderen, zeker als je emigreerde. Voor nieuwkomers in Nederland moet dit ook gelden.

Het Sinterklaasfeest was altijd een van de hoogtepunten van het jaar. Niemand zag Piet als minderwaardig. Als ik mijn zoontje destijds vroeg wat hij later wilde worden, zei hij: Zwarte Piet. Terzijde: iedereen die voor een baas werkte, werd vroeger knecht genoemd.

Verreweg de meeste Nederlanders zijn geen racisten. Door de harde, vaak agressieve opstelling van de minderheidsactivisten worden de tegenstellingen alleen maar groter. Dit lost niets op en leidt uiteindelijk tot burgeroorlog.

We hebben hier (nog) recht op vrije meningsuiting. Laat dat zo blijven, ook als de mening van anderen je niet bevalt. Nog iets: Nederland is van oorsprong een land van blanke mensen. Accepteer het. Een grapje kun je leuk vinden of je kraakt het af. Maar houd op met dat slachtoffergedrag. Als je omgeving je niet bevalt, ga ergens anders wonen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met een kleurtje die wel slagen in het leven en die Nederland waarderen.