In mijn acht jaar als gemeenteraadslid voor de VVD in Duiven heb ik honderden ingekomen stukken gelezen. Hoogst zelden was een inzending zó scherp en treffend als deze brief van een burger van de gemeente Amsterdam. Hij heeft wethouder Rutger Groot Wassink aangeschreven en de Amsterdamse Hoofdofficier van Justitie. In zijn brief, zomer 2019, verdedigt hij eigenrichting en bepleit hij “de overgang naar een postrechtsstatelijke orde”. Opmerkelijk. Zijn toelichting:

“Met ‘de rechtstaat’ wordt doorgaans het staatsmonopolie op geweld bedoeld, en dat is wat ik in mijn brieven verwerp. De rechtsstaat, de democratie, de democratische rechtsorde – ze vereisen allemaal een cultureel homogene bevolking, met gedeelde waarden. Die hebben we niet meer in Nederland, en dat komt niet alleen door de massa-immigratie. De samenleving fragmenteert en polariseert – de negentiende-eeuwse modellen voldoen niet meer.

“We moeten overstappen naar een stelsel dat rekening houdt met de nieuwe omstandigheden, ook met ruimte voor niet-statelijk geweld. Het geweld zelf is onvermijdelijk: het is het gevolg van de fragmentatie en polarisatie. De vraag is hoe de staat en samenleving ermee omgaan. Het van gemeentewege bewapenen van kwetsbare werknemers, is een voorbeeld van hoe de overgang naar een postrechtsstatelijk orde er in de praktijk zou kunnen uitzien.

“De kern van mijn brief bestaat uit de vaststelling dat een statelijk geweldsmonopolie berust op een samenleving met min of meer gelijklopende opvattingen over gepast gedrag. Die opvattingen berusten weer op een gezamenlijke moraal en dus op een gedeelde cultuur. Nu die laatste twee voorwaarden in Nederland en zéker in de grote steden zijn weggevallen, is het de vraag of burgers nog veilig zijn. Met andere woorden moet er meer ruimte komen voor vormen van zelfverdediging.”

Deze brief vervat de ervaring van het ‘nieuwe samenleven’ in de kern. In 1641 schreef de wereldberoemde filosoof René Descartes in zijn Meditaties: “De kans dat één individu een nieuwe waarheid ziet, is oneindig groter dan de kans dat een hele mensenmassa deze nieuwe waarheid tegelijk inziet.” Zo is het precies met deze briefschrijver; zijn brief voorspelde exact wat we vandaag om ons heen zien gebeuren met het escalerende drillrapdrama.

Bij drillrap geven doorgaans zwarte mannen, vaak onherkenbaar door maskers of bivakmutsen, in muziekvorm uiting aan hun problemen, waarbij zij ook rappen over hun vijanden van concurrerende bendes. Er komen verbale dreigementen aan te pas, en er worden schiet- en steekwapens getoond. De 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam, lid van de bende KSB (Kikkenstein Bende), werd vorig jaar op straat met een machete afgeslacht. In Amsterdam is de afgelopen week een medewerker van Albert Heijn neergestoken. Het slachtoffer was lid van de drillrapformatie Z42, uit dezelfde buurt als KSB. De dader zou gelieerd zijn aan de rivaliserende bende FOG (Fully Op Gevaar) uit Venserpolder, de wijk gelegen naast de Bijlmer die de rappers ‘Zone 2’ noemen.

Het gaat hier om territoriale stamgevoelens en primitieve eerculturen – om een destructiedrift die voortkomt uit een zich fundamenteel niet thuis voelen in de westerse beschaving. Deze destructieve energie vertaalt zich in de bendeoorlogen van de urban jungle. Neem deze uitspraak van vrienden en bekenden, opgetekend na laatstgenoemde steekpartij: “Vrienden van het slachtoffer zijn woedend omdat hij zich niet heeft kunnen verdedigen, omdat hij op zijn werk geen mes kan dragen.”

Dit onderschrijft het standpunt van de briefschrijver. Als er niet op een eensluidende manier wordt gedacht over goed en kwaad, zoals in een heterogene samenleving, dan zijn conflicten onbeheersbaar zonder constante staatsrepressie en is een liberale democratie uiteindelijk onhoudbaar. Het is dus belangrijk om op het einde van 2020 nog even stil te staan bij deze brief, al is hij een jaar oud. We kunnen de briefschrijver uitsluitend complimenteren met zijn zuivere geest en scherpe pen. De term ‘postrechtstatelijke orde’ dekt de lading, evenals het inzicht dat het multiculturalisme hiervan de voorbode was.

Credits foto: still uit video van online magazine AXED.nl over de Amsterdamse drillrapgroep ‘De Pijp’.

U kunt Sid Lukkassen volgen via de nieuwsbrief. Steun Sid via BackMe.