Waar komt deze ‘progressieve’ opstand ineens vandaan? Kijkend naar de beelden van plunderingen en het uitwissen van belangrijke symbolen van de Westerse geschiedenis, lijkt de opstand een spontane vlam in de pan.

Niets is minder waar.

Dit is geen grassroots ontwaken van progressief bewustzijn, maar een uitvloeisel van een beweging, een ontwikkeling van ‘wokeness’ die al tientallen jaren in de maak is. De vraag was niet óf het zou gebeuren, maar wanneer.

Het aanvallen van standbeelden van Columbus en Pim Fortuyn.

Het verbieden van Fawlty Towers, Gone with the Wind, Little Britain en Paw Patrol (een kinderserie waarin een hondje een ander hondje aanvalt: mag niet!).

De massale rellen.

Een gevaarlijke cocktail van verschillende soorten identiteitspolitiek, waarbij het behoren tot een of meer groepen ‘slachtoffers’ belangrijker wordt dan het individuele zijn, staat aan de wieg van de ‘wokeness’.

Natuurlijk is dit niet wat u in de MSM ziet. Die trommelen iedere dag mee met het narratief der onderdrukten: de Westerse wereld zou zeer racistisch zijn, en het is tijd dat die schuld wordt ingelost, waarbij de straffen voor de onderdrukkers min of meer bepaald mogen worden door de onderdrukte groep.

Ja, racisme bestaat. Ja, de dood van George Floyd was vreselijk en moorddadig.

Maar om dat als handvat te gebruiken om onze samenleving weg te zetten als ‘institutioneel racistisch’ is niet alleen feitelijk onjuist, maar ook zeer gevaarlijk.

Het wakkert wraak aan.

Het pleit toekomstig geweld vrij.

Het moedigt nog meer uitgummen van onze geschiedenis aan.

En het is wéér een stap verder verwijderd van debat, het elkaar met argumenten bestrijden. Net als met vertrouwen, komt de voor democratie broodnodige rede te voet en gaat te paard. We belanden nu in een polarisatie die verder gaat escaleren.

Daarom moeten juist nu makers van ‘kwetsende content’ pal voor hun eigen product gaan staan, voordat het gesloopt wordt. Helaas doen velen dat niet. Diederik Ebbinge kijkt nu niet meer graag terug naar de parodie op Dikkie Dik door De Vliegende Panters. Georgina Verbaan schaamt zich voor haar Zwarte-Pietverleden, en hele kuddes Hollywoordacteurs buitelen over elkaar heen om hun excuses aan te bieden: woke-woker-wokest. Bang om gebrandmerkt worden als ‘fout’.

Doodsbang dat de woke inquisitie ook bij hen aanbelt.

Ze hopen dat ze dans ontspringen. Daarmee laten ze zien dat ze de mechanismes achter deze revolutie niet snappen.

Ook deze revolutie zal uiteindelijk de eigen kinderen opeten.

Kijk hier de webdocu van Peter Vlemmix: Rise of the Social Justice Warrior