Wie een omroep begint als Ongehoord Nederland ligt onder vuur. Wij geven namelijk een stem aan de landgenoten die voor minder invloed van de Europese Unie pleiten, die grenzen willen stellen aan de massamigratie, die het wegzetten van de hardwerkende burger als halve racist zàt zijn. Niet toevallig komt de kritiek op ON! van media als NRC Handelsblad die twintig jaar geleden politicus Pim Fortuyn ook van alles verweten.

Na veertig jaar conflictverslaggeving ben ik wel wat tegenstand gewend. Dat de opmerkingen over ON! met name van kranten en omroepen komen die, als er écht gevaar dreigt, er als een speer van door gaan, maakt het zelfs lachwekkend. Ik heb een filmpje opgenomen over dit na-oorlogsverzet in de tijd van Bagdad 2003.

Al twee jaar houd ik een Zwartboek NOS Journaal bij, vijftien vangsten met talloze voorbeelden van nepnieuws, manipulatie en vooroordelen die zijn verspreid door het best bekeken nieuwsprogramma van de publieke zender. Tegen de NOS heb ik zelfs aangifte gedaan wegens discriminatie en misbruik van gemeenschapsgeld. Alexander Pleijter, docent journalistiek aan de Universiteit van Leiden, heeft aan de tientallen voorbeelden die ik aandraag nauwelijks een woord besteed. Bij Ongehoord Nederland, dat in geen drie maanden als serieuze omroepvereniging uit de grond is gestampt, gaat hij echter vol op het orgel. Dan moeten wij plots voldoen aan de eisen die hij niet stelt aan de NOS Nieuwsdienst met een miljoenenbudget. Wij corrigeren netjes, de NOS niet. Dat weet Alexander best, maar tja, zo draait de sociale wetenschap tegenwoordig.

De kritiek op Ongehoord Nederland is erg doorzichtig.

Weet u wat ik ondraaglijk vind van de lafheid van mijn tegenstanders? Over de noodzaak van een evenwichtige nieuwsvoorziening op de NPO durven ze niet te schrijven. Bij veel serieuze problemen van deze tijd kijken tegenstanders liever de andere kant op.

Ongehoord Nederland is nieuw. Team ON! doet enorm zijn best. Afgelopen weekeinde beantwoordden we ruim tweehonderd papieren aanvragen voor lidmaatschap. Het aantal van ruim 47.000 leden is in twee weken tijd gehaald. De omroep voldoet blijkbaar aan de wens van héél veel bezorgde Nederlanders. En wij danken hen voor het vertrouwen.

Als oud-oorlogsverslaggever weet ik dat Ongehoord Nederland soms een slag verliest, maar de oorlog uiteindelijk wél wint.

Onze omroep heeft de toekomst.

Meld u hier als lid: www.OngehoordNederland.nl