L.J.J. Dorrestijn Sprang-Capelle

Bedenk dat D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sigrid Kaag maar één ding wil: VVD-premier Mark Rutte opzijschuiven. Daarvoor is nodig dat de coalitieverkenningen mislukken, bij voorkeur door wantrouwen tussen CDA en VVD. Rutte draagt hieraan overigens zelf toe bij, bijvoorbeeld door zijn beperking over het vetorecht voor individuele landen binnen de Europese Unie.

Mogelijk vreest hij ook de komende schandalen bij het UWV en de IND, de Nijpels-maffia, het Groningen-dossier alsmede de RIVM-vaccinatieblunders. Daarbij kan hij tegenstanders als CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt niet gebruiken en wil hij wellicht PvdA-eurocommissaris Frans Timmermans aflossen voordat die nog meer schade aanricht.

D66 mag van hem op zoek naar een linkse coalitie met gedoogsteun van het CDA, dat zelf verdeeld is. Het zou in ieder geval de vreemde handelswijze van D66-minister en ‘verkenner’ Kajsa Ollongren, die voor iedereen zichtbaar over straat loopt met aantekeningen over een prominente CDA’er en het bezwaar van D66 tegen de rechtse partij JA21, kunnen verklaren.