Alexander van Maanen, Scherpenzeel

Is het niet vreemd om linksextremisten als ‘Autonomen’ of Antifa te zien rondlopen met communistische symbolen? Terwijl er voor deze groepen in de communistische staat van Lenin en Stalin geen plaats was.

In het echte communisme heerste een strenge discipline, waarbij genadeloos tegen misdaad en asociaal gedrag in al zijn vormen werd opgetreden. De moordenaar van Anne Faber zou daar niet zijn weggekomen met een TBS-straf, maar had de kogel gekregen.

Er heerste arbeidsplicht. Je hand ophouden was er niet bij. Iedereen moest werken en zo niet, werd je gedwongen.

Kritiek op staat en partij was onmogelijk, experimentele kunst, jeugdcultuur en openlijk drugsgebruik gold als kapitalistisch en ontaard. En reli-extremisten als de Taliban of IS zouden om zeep zijn geholpen.

De communistische politiestaat die zijn burgers gijzelt en alle aspecten van het leven beheerst, is een essentieel kenmerk van de marxistisch-leninistische ideologie, hoe hardnekkig sommige nostalgisch-linkse types of de activisten van Black Lives Matter dat ook willen ontkennen. Met de rotzooi trappende chaoten die nu een sociale misstand misbruiken om beelden omver te trekken, gebouwen in brand te steken en straatgevechten aan te gaan, hadden ze in die dictatuur wel raad geweten.