Mw A. Leemeijer, Den Haag

Prinses Amalia gaat vanaf haar 18de verjaardag in december 2021 een grondwettelijk vastgestelde uitkering ontvangen van € 107.000. Dat bedrag krijgt de troonopvolgster voor de laatste 24 dagen van dat jaar. Wáár zijn we mee bezig, vraag ik me af.

In een tijd waarin mensen hun bedrijf verloren zien gaan en er onvrede is over salarissen van personeel in de zorg, de politie en het onderwijs is dit buiten elke redelijke proportie. En of we nu vóór of tégen de monarchie zijn, dat de koning er volgend jaar 5,2 procent bij krijgt terwijl de koopkracht van de gemiddelde Nederlander met 0,8 procent omhoog gaat, is buitenissig en onrechtvaardig. Er zou toch eens grondig uitgezocht moeten worden of het mogelijk is om Willem-Alexander een salaris volgens de Balkenendenorm te betalen, exclusief een vergoeding voor bijzondere uitgaven, en de rest van de familie zélf de kost te laten verdienen.

Mijn kinderen staan om half zes naast hun bed om aan een zware dagtaak te beginnen, dat is wel even iets anders. Er zullen ongetwijfeld lezers zijn die mij van jaloezie betichten, maar ik kan naar eer en geweten zeggen dat ik niet met de familie op Huis ten Bosch wil ruilen, ik zou me generen als ik hen was.