Hugo Wagenmakers, Montfoort

De avondklok komt dan waarschijnlijk toch naar Nederland. De landen om ons heen hebben al een avondklok ingevoerd en Mark Rutte heeft al gezegd dat hij hiervoor is. Een extra strenge maatregel bovenop de strenge lockdown waar wij als samenleving de negatieve gevolgen van ondervinden. Hiermee laat het gevallen kabinet opnieuw zien geen realistische kijk te hebben op de aanpak van het coronavirus.

Een avondklok zal alleen ons leven nog moeilijker maken. ‘s Avonds een frisse neus halen, goed voor lichaam en geest, is er niet meer bij. Mensen kunnen niet meer ’s avonds hun bejaarde ouders helpen met de steunkousen. Een avondklok heeft alleen maar nadelen en de voordelen voor de bestrijding van de epidemie zijn niet aangetoond. Daarnaast is een avondklok volgens de Nederlandse Politiebond nauwelijks te handhaven. Waarom wordt zelfs de politie genegeerd?

De besmettingsaantallen dalen al en dat betekent dat het doel van de lockdown bereikt is. Een avondklok toevoegen aan de lockdown is in de huidige omstandigheden niet nodig. We kunnen wel doemdenken en zeggen dat de Britse variant te gevaarlijk is, maar de situatie is in Nederland niet zo ernstig dat een avondklok een passend maatregel zou zijn. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie stelt zich op het standpunt dat strenge lockdowns nadelig zijn.