Plotseling is er ruime aandacht voor hoe Corona huishoudt in Afrika. Niet alleen aandacht, maar we moeten ook onze portemonnee trekken. Minister Kaag maakte op 2 april al honderd miljoen beschikbaar om Afrika te helpen. Op 12 mei laat ook Jaap de Hoop Scheffer, het hoofd van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, van zich spreken als gulle gever. Hij adviseert het kabinet om maar liefst 1 miljard euro extra te geven aan Afrika om het corona-virus te bestrijden. Dat is bijna €200 netto per gezin in Nederland.

Dat is in ons eigen belang zegt De Hoop Scheffer, maar dat is niet overtuigend. De redenering is dat als je geld stuurt naar een continent met drie keer zoveel inwoners als Europa, ze misschien onze spullen kopen en niet hierheen komen. Hij denkt dat er nog geld teveel is.

Ook Flying Doctors vraagt dagelijks in reclamespots onze steun om de ‘ramp in Afrika te voorkomen’. Een NRC artikel waarschuwt dat Afrikaanse landen zich geen lockdown kunnen permitteren. Er wordt wel opgemerkt dat corona aan Afrika voorbij schijnt te gaan.

Minder besmettingen en doden in Afrika

Mij werd onlangs gevraagd waarom Corona in Afrika nog niet in het nieuws was. Dat is omdat het aantal besmettingen en doden daar veel minder is dan in Europa. Niet een beetje, maar echt heel veel. Voor de meeste landen ten zuiden van de Sahara schommelt het dodental per miljoen inwoners rond de 0,8. Dat is 1 per een en een kwart miljoen. In Nederland is dat 325, dus bijna 400 keer zoveel! Het verschil is niet alleen onderrapportage; de getallen uit veel landen aldaar zijn ongeveer gelijk. Het getal in Nederland is overigens te laag omdat niet alle gevallen zijn getest. Wetend dat wij hier een epidemie doormaken en afstevenen op een ongekende crisis en begrotingstekort, zou het misschien logischer zijn dat Afrika ons steunt.

Minder besmettingen en doden in Afrika demografisch verklaard

Waarom er in Afrika veel minder gevallen en slachtoffers zijn is verklaarbaar. Op de RIVM site is te zien dat ruim 60% van de slachtoffers in Nederland ouder is dan 80. Uit het dagelijks rapport (d.d. 12 mei 2020) blijkt dat van de ongeveer 600 overledenen onder de 70 maar 10% geen ‘onderliggende aandoening’ had, van 20% weten we het niet, en tussen de 70 tot 90% heeft dit wel.

In deze cijfers ligt de verklaring. De Afrikaan is jong. De mediaan van hun leeftijd ligt op 18 jaar. In Europa is dat 42. Er zijn in Afrika erg weinig oude mensen in de voor Corona kwetsbare leeftijdsgroep. Omdat de gezondheidsvoorzieningen in Afrika minder goed zijn is de andere kwetsbare groep ook beperkt. Met een aandoening is de kans groot dat je daar jong sterft.

Kortom, juist die groepen waar in Europa veruit de meeste slachtoffers vallen zijn in Afrika nauwelijks aanwezig. Natuurlijk zijn er dan minder slachtoffers. De rampen die minister Kaag zes weken geleden voorspelde lijken zich niet voor te doen. In de NRC wordt gemeld dat ‘Corona in Nigeria nog voortraast’. Dat valt dus nogal mee. De WHO voorspelt dat de komende weken 80.000 tot 190.000 mensen in Afrika zullen sterven aan het corona-virus. Ik wil wel wedden dat dat niet gebeurt. Allemaal bangmakerij en geldklopperij.

De Hoop Scheffer en Kaag willen in deze crisis meer geld uitgeven voor wat eigenlijk gewoon ontwikkelingshulp is. Het nut ervan is zeer twijfelachtig. Uiteindelijk moet dit geld ergens vandaan komen: het wordt dus door ons samen betaald.

Is die extra financiële steun écht nodig?


Dit en veel andere zaken bespreekt Chris Hooijkaas in zijn boek Denk Na.


Wilt u reageren?
Dat kan op Facebook of Twitter.